Nieuws
maandag, 27 sep 2021

Paars-groen fietsplan blinkt uit in vaagheid

Het Vlaams Belang heeft een aantal ernstige bedenkingen bij het fietsplan ‘Be Cyclist’ waarmee de federale regering uitpakt. “Het is niets anders dan een bundeling van losse ideeën”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “En daarnaast is het maar zeer de vraag hoe budgetvriendelijk het plan in kwestie zal zijn.”

“Het fietsplan is duidelijk het resultaat van een brainstormsessie die op de verschillende departementen werd gehouden om het gebruik van de fiets te promoten”, aldus Troosters. “Sommige van de ideeën zijn zeker niet verkeerd, bijvoorbeeld naar verkeersveiligheid toe, maar alles is zo weinig concreet, en de ideeën vergen nog zoveel ‘studie’ dat we in 2024 wellicht nog in de studiefase zullen verkeren.”

“Het fietsplan is louter een plan, een lancering van ideetjes waarvan de realisatie nog lang op zich kan laten wachten”

“Andere dingen zijn dan weer complete verspilling van tijd en belastingen”, merkt Troosters op. “Zo zullen, als het van paars-groen afhangt, asielzoekers naast bed, bad en brood, ook fietsen toegestopt krijgen. Men wil projecten lanceren binnen Fedasil ter promotie van de fiets en zelfs een basisaanbod voor de asielzoekers voorzien. Terwijl de gewone Vlaming wel nog zijn fiets zal moeten gaan kopen bij de fietsenhandelaar.”

Plannen maken is één zaak, ze bekostigen is uiteraard een andere. “De uitrol van de in het fietsplan gemaakte intenties zal in ieder geval zeker niet budgetvriendelijk zijn”, besluit Troosters. “Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de voorgestelde infrastructuuraanpassingen en fietssnelwegen, maar ook aan de uitbreiding van de fietsvergoeding.”