Nieuws
maandag, 13 jun 2022

Paars-groen heeft houding Engie aan zichzelf te danken

Het Vlaams Belang vindt de uitval van PS-voorzitter Paul Magnette naar energieleverancier Engie, die hij ervan de schuld geeft dat de onderhandelingen maar niet willen opschieten, wel bijzonder hypocriet. “Magnette is boos omdat hij oogst wat hij heeft gezaaid”, zegt volksvertegenwoordiger Reccino Van Lommel. “De socialisten zaten mee in de regering toen onze kerncentrales werden uitverkocht. Als je alles uit handen geeft aan een buitenlandse multinational, moet je nu niet verbaasd zijn dat je niets meer te zeggen hebt.”

“Engie heeft herhaaldelijk met de regering willen praten en het bedrijf was zelf steeds de vragende partij”, aldus Van Lommel. “Magnette en zijn socialistische vrienden hebben dat toen nooit serieus genomen. “Het is dus begrijpelijk dat Engie als bedrijf uiteindelijk heeft beslist om niet meer te bedelen naar een verlenging en opteerde voor een ontmanteling.”

“Het personeel van Engie had ook nood aan duidelijkheid”, vervolgt Van Lommel. “Het feit dat Engie nu garanties vraagt en wil dat er mee wordt geïnvesteerd in een verlenging, heeft te maken met de wispelturigheid van de regeringen. Het is logisch dat men na zulke ervaringen concreet engagement wil zien.”

“Magnette wil dat Engie stopt met de regering haar voeten te spelen, wij willen dat hij stopt met de mensen hun voeten te spelen”

“Magnette stelt dat hij als minister van Energie een heel eenvoudig plan had, dat er nog steeds ligt maar evenwel nooit kon worden uitgevoerd omdat Alexander De Croo (Open Vld) destijds de stekker uit de regering Leterme II had getrokken”, merkt Van Lommel op. “Maar de PS heeft, met uitzondering van de regering Michel I, altijd aan het beleid deelgenomen. Magnette moet nu echt niet gaan doen alsof hij geen kansen genoeg heeft gehad.”

“Het ongenoegen van Magnette is totaal misplaatst”, besluit Van Lommel. “Maar anderzijds vinden wij als het Vlaams Belang dat Engie in eerste instantie zelf die levensduurverlenging moet betalen. Met de overwinsten die dat bedrijf boekt doet het dat immers met de vingers in de neus.”