Nieuws
donderdag, 19 aug 2021

“Paars-groen moet open communiceren over evacuaties Afghanistan”

Het Vlaams Belang vindt het onaanvaardbaar dat er geen informatie kan worden bekomen en al zeker geen debat kan worden gevoerd over de evacuaties op de luchthaven van Kaboel. Terwijl er een belangrijke militaire missie aan de gang is in Afghanistan heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) nog niet eens van zich laten horen”, zegt Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang). “En dat geldt voor alle excellenties. Als er al iemand ergens een vraag beantwoordt, is dat vooral heel ontwijkend. Vandaag de dag moeten we ons voor informatie beroepen op de Nederlandse regering. Onaanvaardbaar.”

“De Griekse filosofen wisten destijds al dat je door te zwijgen eigenlijk wel veel zegt”, aldus Ponthier. “En door stom en muisstil te blijven geeft Dedonder zonder meer toe dat de evacuaties die ze - te laat - wilde laten uitvoeren absoluut niet volgens plan zijn verlopen. Getuige daarvan trouwens ook het feit dat het momenteel Fransen en Nederlanders zijn die de ‘Belgen’ ter plaatse aan het evacueren zijn.”

“Het stilzwijgen van Dedonder over de evacuaties zegt alles: in de zaak Conings was ze nochtans niet bepaald door stomheid geslagen”

“Over Nederlanders gesproken is het veelzeggend dat de Belgische pers via het Nederlandse kabinet heeft moeten vernemen dat er 16 Belgen werden gerepatrieerd”, vervolgt Ponthier. “Anders dan in het onze, werd in het Nederlandse parlement ondertussen al stevig gedebatteerd over de situatie in Afghanistan.”

We aanvaarden het zogenaamde veiligheidsmotief alvast niet als reden voor dit stilzwijgen”, besluit Ponthier. “Dat is een goedkope uitvlucht. In landen waar men op dit ogenblik ook aan het evacueren is, vormen deze operaties geen belet om correcte informatie te verschaffen. En die openheid houdt de militairen en de ambtenaren aldaar duidelijk niet tegen hun taken te vervullen.” Het Vlaams Belang eist derhalve volledige informatie en een correcte communicatie vanwege de regering over de in Afghanistan aan de gang zijnde operatie.