Nieuws
dinsdag, 16 aug 2022

Paars-groen nefast voor bankgeheim en privacy

Het register dat van alle Belgen de bankrekeningen en verzekeringscontracten bevat, werd in de eerste helft van dit jaar al 94.000 keer ingekeken door de fiscus en de notarissen, 42 procent meer dan in dezelfde jaarhelft van 2021. Voor het Vlaams Belang een zeer zorgelijke evolutie. “Paars-groen wou dat onze rekeningstanden ter inzage liggen in het Centraal Aanspreekpunt, het CAP”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “En wanneer onze bankrekening kan worden bekeken, kan natuurlijk niet worden uitgesloten dat dit saldo ooit wordt belast. En daar is het deze regering uiteindelijk om te doen.”

Reeds in juni 2020 heeft het Vlaams Belang zich in de Kamer uitdrukkelijk verzet tegen de plannen van paars-groen om de privacy en het bankgeheim verder in te perken. “Het bankgeheim mag niet volledig gesloopt worden”, aldus Vermeersch. “En we staan en stonden met deze visie trouwens niet alleen. Ook de Gegevensbeschermingsautoriteit verwierp de plannen van deze regering om inzage te krijgen in onze bankrekeningen en dus het bankgeheim op te heffen. Volgens de privacywaakhond werd nergens aangetoond op welke wijze de verplichte mededeling en een inzage noodzakelijk is.”

“Het inkijken van de bankrekening vormt een eerste aanzet tot een vermogensregister van paars-groen”

“Deze aanslag op onze privacy houdt ook grote gevaren in”, vervolgt Vermeersch. “Het centraal register is niet alleen te raadplegen door mensen bij de administratie en door notarissen, maar ook door mensen bij Justitie en bij de politie. En we weten ondertussen allemaal hoe zwak dit land beschermd is tegen cyberaanvallen. Een datalek volstaat om onze gegevens en onze bankzaken op straat te doen liggen. En dan is er een bijzonder groot politiek en maatschappelijk probleem.”

“Wat paars-groen eigenlijk wil, is tot een vermogensregister komen om ons, onder het mom van strijd tegen fiscale fraude, nog eens te gaan belasten”, besluit Vermeersch. “En om dit doel te bereiken wordt een zeer belangrijk grondrecht van de burger zomaar van tafel geveegd.”