Nieuws
woensdag, 30 dec 2020

Paars-groen niet in staat grenzen degelijk te controleren

Het Vlaams Belang heeft geen begrip voor het in gebreke blijven van de federale regering bij het controleren van terugkerende reizigers. Experten willen al deze mensen aan de grenzen laten testen, maar de regering talmt en twijfelt zelfs aan de haalbaarheid. “De problemen waren nochtans perfect te voorzien”, reageert fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). Dit al sinds de krokusvakantie van 2020.”

Infectie-experte Erika Vlieghe stelt in de media inderdaad het gevoel te hebben het horrorscenario van februari en maart opnieuw te beleven. “In die periode liet toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de grenzen wijd open staan”, aldus Pas. “Ze lachte de pandemie weg als een onschuldig griepje dat kon verdwijnen door wat minder te kussen. En Marc Van Ranst gaf in die dagen nog dodelijk reisadvies richting Italië.” Maar volgens het Vlaams Belang heeft de regering uit de fouten die toen aan de grenzen werden gemaakt duidelijk niet veel geleerd.

“Een oma beboeten die te veel was aan de Kersttafel, dat kan de paars-groene regering, maar noodzakelijke controles aan de grenzen organiseren is veel te hoog gegrepen”

Aan de vooravond van de Kerstvakantie smeekte premier Alexander De Croo (Open Vld) de bevolking om niet op reis te gaan. “Een meelijwekkende vertoning”, vervolgt Pas. “Als je wil dat men niet vertrekt, moet je dat verbieden.” En het resultaat is er dan ook naar: 100.000 mensen zijn vertrokken op reis. In de strijd tegen het coronavirus moeten ze bij hun terugkeer wel een formulier invullen, een ‘passenger locator form’. “Een echte Belgenmop, want de reizigers kunnen daarop zelf aangeven hoeveel risico ze op vakantie namen. Ideaal om regels te omzeilen dus.”

Het Vlaams Belang maakt zich geen illusies over het uitvoeren van degelijke grenscontroles voor het einde van de kerstvakantie. “Dit is heel frustrerend omdat iedereen, op de leden van de paars-groene regering na, dit zag aankomen”, besluit Pas. “Het virus is ons land destijds al reizend binnengekomen, en onze grenzen moeten voor dit virus ook gecontroleerd worden.” Helaas lachte elke partij deze stelling van het Vlaams Belang toen weg.