Nieuws
vrijdag, 08 apr 2022

Paars-groen ziet schok op arbeidsmarkt niet aankomen

De impact van de Oekraïne-crisis zal ook voor dit land bijzonder groot zijn. Naast de toestroom van oorlogsvluchtelingen kraakt onze economie intussen onder de rechtstreekse gevolgen van deze oorlog. “De energieprijzen swingen de pan uit en de aanvoer van tal van grondstoffen en half afgewerkte producten stokt”, zegt Kamerlid Hans Verreyt. “Dat zal zware gevolgen hebben voor onze werkgelegenheid. Er zijn dus vanwege paars-groen doortastende maatregelen nodig.

De eerste tekenen dat het de verkeerde kant opgaat met onze werkgelegenheid zijn intussen zichtbaar. Het aantal vacatures daalt en in enkele sectoren staan alle indicatoren op rood. Bouwbedrijven geraken niet meer aan materialen of tegen een enorm hoge prijs, zodat werven stilvallen. Heel wat arbeiders zullen in economische werkloosheid terechtkomen en tal van bedrijven zullen de activiteiten noodgedwongen moeten staken. De faillissementen en verlies aan werkgelegenheid zullen daarvan het rechtstreekse gevolg zijn. Ook in de voedingssector zijn er bedrijven die hun productie temperen omdat ze de gestegen grondstofprijzen niet meer kunnen doorrekenen. “Ook daar zal er een verlies aan werkgelegenheid zijn”, aldus Verreyt. “En intussen doet deze regering hier niets aan.”

“Paars-groen begrijpt blijkbaar niet dat op vlak van tewerkstelling deze crisis een grote impact zal hebben”

“Wat paars-groen wel doet, is toelaten dat een Chinees bedrijf een nieuwe gascentrale zal bouwen”, stelt Verreyt vast. “En onafgezien van het feit dat de bouw van een gascentrale al een foute beslissing is, zal men nu ook nog eens de eigen bedrijven schaamteloos passeren. Want van samenwerking met Chinese bedrijven zullen onze mensen niet beter worden. Integendeel, hun imperialistische manier van zaken doen past niet in een sociaal economisch beleid voor onze mensen.”

“De prijs die we zullen betalen voor deze crisis zal zeer zwaar zijn”, besluit Verreyt. “In de eerstvolgende commissie zullen we hierover minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) ondervragen. Wij willen alvast dat er dringend een ‘taskforce’ wordt opgericht om de situatie te monitoren en doortastende maatregelen te nemen om de crisis het hoofd te bieden.”