Nieuws
donderdag, 09 jun 2022

Paars-groene regering beloont zichzelf met extra geld

“Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) kondigde bij de begrotingsopmaak in oktober van vorig jaar nog aan dat de regering 1,9 miljoen euro zou besparen op de eigen kabinetswerking, maar die povere ambitie werd intussen, niet onverwacht, alweer drastisch bijgestuurd”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch. “De zelfbedieningspolitiek zit bij de paars-groene regering duidelijk ingebakken.” Van de beloofde besparingen op werkingsmiddelen voor de kabinetten komt dus heel weinig in huis, zo blijkt uit de begrotingscijfers.

De federale kabinetten en kabinetsmedewerkers krijgen dit jaar een budget van 66,6 miljoen euro. “Dat is meer dan 900.000 euro meer dan voorzien. Vooral de liberalen hebben zichzelf extra verwend: zij krijgen er voor hun kabinetten 332.000 euro extra bij. De socialisten krijgen 260.000 euro extra, de groenen 210.000 euro en de CD&V 125.000 euro”, aldus Vermeersch. “Kortom: alle regeringspartijen zitten lustig mee aan de vetpotten.”

“In deze barre tijden zijn de kredieten voor de werking van de paars-groene kabinetten totaal misplaatst”

Dat De Croo woordbreuk pleegt wat betreft de besparing op de werking van de kabinetten verbaast het Vlaams Belang allerminst. “Dat is hier ondertussen gebruikelijk”, vervolgt Vermeersch. “Dat was onder zijn voorganger, Charles Michel (MR), niet anders. Die beloofde in het verleden ook meermaals om het systeem bij te schroeven, en ook toen kwam daar niets van terecht.”

Het Vlaams Belang pleit voor een drastische afslanking van de paars-groene kabinetten en een stevige besparing op het politieke systeem. “In tijden waarin de burgers door torenhoge facturen nauwelijks of niet het einde van de maand halen, is deze verwerpelijke zelfbediening door paars-groen totaal onaanvaardbaar”, besluit Vermeersch.