Nieuws
donderdag, 11 feb 2021

“Paars-groene regering schiet weer eens te laat in actie”

Het Vlaams Belang stelt weer vast dat de huidige regering te laat heeft gehandeld. Ditmaal wat betreft de optimalisatie van het Fonds voor Sluitingen van Ondernemingen, nu de - reeds maanden aangekondigde - faillissementenstorm door de coronacrisis nabij is. “Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) laat zich niet opjagen door de oppositie en is er blijkbaar gerust in, maar het fonds heeft een slechte reputatie als het op snel handelen aankomt en de opschorting voor bedrijven in moeilijkheden liep ten einde eind januari”, reageert Vlaams Belang Kamerlid Ellen Samyn. “Wij waarschuwen al een tijdje dat het fonds geoptimaliseerd moet worden, en dit in het belang van bedrijven die mogelijks failliet gaan.”

Door de coronacrisis dreigt er een ware faillissementenstorm op dit land af te komen. In april 2020 voerde de regering een moratorium op faillissementen in. De bedrijven die door de gezondheidsmaatregelen hun activiteiten moesten beperken of stopzetten, konden een tijdelijke opschorting genieten en niet failliet verklaard worden. Volgens onderzoeksbureau Graydon zou nu één op vijf Belgische bedrijven die voor de crisis gezond waren, in bijzonder zwaar weer verkeren. Het moratorium is recent afgelopen op 31 januari 2021 en vele bedrijven dreigen dus failliet te gaan, maar het Fonds voor Sluitingen van Ondernemingen is nog niet geoptimaliseerd.

Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) wijst minister Dermagne er al sinds begin januari op dat hij dringend actie zal moeten ondernemen om de werking van het Fonds voor Sluitingen van Ondernemingen te optimaliseren. “Nu het moratorium op faillissementen eind vorige maand werd opgeheven dreigt er – spijtig genoeg - een tsunami aan dossiers op het fonds af te komen”, reageert Samyn. Het fonds dat bij een faillissement moet zorgen voor de uitbetaling van de lonen van de ontslagen werknemers, hun opzegvergoedingen en eventuele premies heeft bovendien sinds jaren een kwalijke reputatie als het op snelheid van handelen komt.

Minister Dermagne was een gewaarschuwd man, en toch handelt hij er niet naar

“Met onze vragen aan de minister willen we proactief ageren en geen tweede scenario als met de Hulpkas voor Werkloosheid zien opdoemen”, reageert Samyn. De Minister is er blijkbaar gerust in. Op de vraag van Samyn of het fonds klaar is om de exponentiële werklast die te verwachten is aan te kunnen, antwoordt de minister bijna laconiek dat er vier (!) mensen extra in dienst werden genomen. Bovendien zou de langverwachte digitalisering van de werking van het Fonds in een eindfase zijn terecht gekomen. “Of het personeel reeds de noodzakelijke opleiding voor het gebruik van de nieuwe informaticatoepassing heeft gekregen, is onduidelijk."

Het Vlaams Belang vindt het schrijnend om te zien hoe de ‘loodgietersmentaliteit’ heerst in deze paars-groene regering. “En de ezels van de Croo I, die stoten zich wel twee keer aan dezelfde steen”, besluit Samyn.