Nieuws
donderdag, 09 dec 2021

“Paarsgroen levert juridisch prutswerk”

“Dat paarsgroen met spuug en spinnendraad aan elkaar hangt weten we intussen al langer”, zegt Kamerlid Hans Verreyt. “Maar wat het grote publiek minder opvalt is het juridisch prutswerk dat deze regering voortdurend aflevert.” Het Vlaams Belang diende dit nog maar eens vast te stellen aan de hand van een wetsontwerp van de regering aangaande het vergezellen van kinderen naar vaccinatiecentra.

“Alhoewel de interministeriële conferentie Volksgezondheid reeds op 7 juli 2021 had beslist om ook de 12- tot 18-jarigen te vaccineren was men ‘vergeten’ dat die minderjarige kinderen zich niet alleen naar het vaccinatiecentrum kunnen begeven en dat één van de ouders daar toch best bij aanwezig is”, aldus Verreyt. “Nadat het grootste deel van deze vaccinaties in Vlaanderen al achter de rug is kwam de regering dan toch begin november met een wetsontwerp op de proppen om de ouders de mogelijkheid te bieden klein verlet te nemen bij hun werkgever om hun kind te vergezellen. Op zijn minst rijkelijk laattijdig.”

“Dit wetsontwerp is typerend voor het allesbehalve vooruitziend beleid van paarsgroen”

“Men was ook ‘vergeten’ dat meerderjarige gehandicapten zich meestal niet alleen kunnen begeven naar het vaccinatiecentrum en ook zij recht moeten hebben op de bijstand van een ouder of voogd en daartoe diende het Vlaams Belang een amendement in”, vult Kamerlid Ellen Samyn aan. “Alhoewel minister Karine Lalieux (PS), bevoegd voor mensen met een handicap, in haar beleidsnota aangaf alle nieuw wetgevend werk aan een Handicap-toets te onderwerpen, was dit dus alweer niet gebeurd.”

Paarsgroen moest met blozende kaken toegeven dat dit ‘vergeten’ was en men diende dan ook snel een eigen amendement in: een exacte vertaling van het Vlaams Belang-amendement, maar in het Frans dan. “In de commissie werd ons amendement verworpen en dat van de regering aangenomen. Dit is een staaltje van hoe deze regering werkt. Juridisch prutswerk en politieke spelletjes op kap van de gehandicapten”, besluit Verreyt. “Zonder ons amendement was dit niet opgenomen geweest in de wet, dat is zeker. En bij monde van Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) klopte de meerderheid zich bij de finale stemming zelfs op de borst dat de gehandicapten niet vergeten waren. Je moet maar durven.”