Persberichten
vrijdag, 24 mrt 2023

Pakistan vraagt Twitter om Filip Dewinter monddood te maken

De Pakistaanse minister van Justitie heeft Twitter gevraagd om op te treden tegen het account van Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang). Volgens de Pakistaanse overheid zou Dewinter de wetgeving van het land overtreden hebben naar aanleiding van een filmpje waarin hij kritiek uit op de Internationale Dag tegen Islamofobie. Twitter weigert in te gaan op het verzoek. “Blasfemie kan in Pakistan misschien bij wet verboden zijn. In Europa en Vlaanderen dragen we de vrije meningsuiting hoog in het vaandel.”

Vorig jaar riepen de Verenigde Naties 15 maart uit tot Internationale Dag ter Bestrijding van Islamofobie. Een beslissing die op heel wat kritiek kon rekenen van Dewinter: “Het proberen verbieden van legitieme kritiek op een ideologie bedreigt onze vrijheid.” In het door Pakistan geviseerde filmpje zegt hij “I’m afraid of Islam because the Koran is a license to kill. Islamophobia is invented by Islamic terrorstates like Pakistan who want to carry out their agenda of islamization.” Vooral dat laatste blijkt in het verkeerde keelgat geschoten te zijn bij de Pakistaanse overheid. Het Vlaams Parlementslid noemt Pakistan “een islamitische terreurstaat die de term ‘islamofobie’ gebruikt om iedere vorm van kritiek op de islam onmogelijk te maken”.

“Pakistan is een islamitische terreurstaat die de term ‘islamofobie’ gebruikt om iedere vorm van kritiek op de islam onmogelijk te maken”

Twitter heeft in een mail laten weten dat ze in het kader van transparantie Dewinter wensen in te lichten over het verzoek van de Pakistaanse justitie/politie, maar geen actie zullen ondernemen. Volgens Twitter moet de vrijheid van meningsuiting gewaarborgd blijven. Het ziet er naar uit dat de Pakistaanse overheid wellicht ook klacht zal neerleggen of reeds neergelegd heeft tegen Dewinter op basis van de Pakistaanse islamitische wetgeving omtrent blasfemie.

Dewinter heeft een schrijven gericht aan de Pakistaanse ambassadeur waarin hij zijn ongenoegen uit over de poging van de Pakistaanse overheid om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen. “Blasfemie kan in Pakistan misschien bij wet verboden zijn. In Europa en Vlaanderen dragen we de vrije meningsuiting hoog in het vaandel. Ik ben dan ook zeer tevreden dat Twitter weigert in te gaan op uw verzoek om mij monddood te maken.”