Nieuws
maandag, 08 nov 2021

Pandemiewet en epidemische noodsituatie zetten parlement buitenspel

De vrees van het Vlaams Belang dat de pandemiewet het parlement heel eenvoudig buitenspel kan zetten, is nauwelijks een half jaar na de stemming ervan werkelijkheid geworden. Ik heb er toen duidelijk voor gewaarschuwd dat de regering voortaan zeer ruime bevoegdheden naar zich toe kan trekken”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas, ook als daar geen enkele reden toe is.

Vandaag werd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken gediscussieerd over de afkondiging van de ‘epidemische noodsituatie’ en het activeren van de zogenaamde pandemiewet. “Alhoewel er helemaal geen sprake is van een epidemische noodsituatie, wordt de pandemiewet nu geactiveerd en wordt de grondwet de facto gedevalueerd”, aldus Pas. “Nochtans verklaarde eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) nog niet langer dan twee weken geleden dat we in de letterlijke zin van het woord niet in een noodsituatie zitten en dat allemaal veel zwaarder klinkt dan het is, en dat we gewoon wat voorzichtiger moeten zijn.”

“De noodsituatie, die er niet is, wordt wel uitroepen: dit heeft niets met volksgezondheid te maken, maar alles met een staatsgreep om het parlement buitenspel te zetten”

“Dat er als excuus verwezen wordt naar de stijgende ziekenhuisopnames is klinkklare nonsens”, vult Kamerlid Dries Van Langenhove aan. “Iedereen met een beetje gezond verstand weet dat in deze periode van het jaar de ziekenhuisopnames stijgen. Ziekenhuizen liggen iedere winter goed vol met grieppatiënten. Dat was ook zo in pre-coronatijden.”

Net zoals het Vlaams Belang zich verzet tegen de zinloze maar gevaarlijke pasjesmaatschappij, zal de partij zich ook uitdrukkelijk verzetten tegen het politieke misbruik dat gemaakt wordt van deze hele coronacrisis. “Het is duidelijk – en de Premier zegt het zelf: er is helemaal géén epidemische noodsituatie. Dus er is ook geen nood aan het activeren van de pandemiewet”, besluit Van Langenhove. “Wie vandaag wel voor de afkondiging van de epidemische noodsituatie stemt, die heeft duidelijk andere motieven.”