Nieuws
vrijdag, 24 jan 2020

“Parket al maanden op hoogte van Brusselse tienerpooierbende”

“Het parket is al maanden op de hoogte van de Brusselse bende die minderjarigen in prostitutie dwingt, maar weigert op te treden.” Dat kon Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) ondubbelzinnig vernemen van een betrouwbare politiebron. Tot twee maal zou het parket de bende een hand boven het hoofd hebben gehouden, alvorens eerder deze maand een Frans minderjarig meisje uit hun klauwen kon gered worden. Het Vlaams Belang zal justitieminister Koen Geens (CD&V) hierover dan ook interpelleren, want als dit klopt, moeten er koppen rollen, zo meent de partij.

Een tweetal weken geleden werd een minderjarig Frans meisje gered uit de klauwen van een beruchte Brusselse bende. Die had het meisje gekocht van haar ‘vriend’ voor 2.000 euro. Het meisje werd opgesloten in een huis in Ukkel, waar ze gedwongen werd tot prostitutie.

Die bende was echter niet aan zijn proefstuk toe. Reeds in augustus kwam de politie de bende op het spoor toen die eveneens twee minderjarige, weggelopen meisjes in de prostitutie dwong. Via een prostitutiewebsite kwam de politie de meisjes op het spoor. Bij het parket werd een vraag tot huiszoeking ingediend, maar deze werd onbegrijpelijk geweigerd. Dat vernam Kamerlid Marijke Dillen uit welingelichte bron. In oktober 2019 was de federale politie opnieuw aan het werken aan een dossier over prostitutie van minderjarigen, en werd een meisje opgespoord en bevrijd uit de handen van opnieuw diezelfde bende uit Sint-Gillis. Een tweede maal werd bij het parket een verzoek tot huiszoekingen en arrestatie ingediend. Een verzoek dat opnieuw werd geweigerd.

“Als deze feiten kloppen – en ik heb geen enkele reden om mijn bron in twijfel te trekken – dan is dit bijzonder ernstig”, zo stelt Kamerlid Dillen. “Wanneer de politiediensten door hun excellent speurwerk het parket de wapens in handen geeft, maar het parket weigert - om welke reden? - daar wat mee te doen, dan zitten we met een bijzonder ernstig probleem. Ik zal hierover donderdag in de Kamer dan ook minister Geens ondervragen. Indien zou blijken dat het parket inderdaad de huiszoekingen en arrestaties heeft geweigerd, dan is het medeverantwoordelijk voor wat er gebeurde met het meisje dat onlangs door de bende in de prostitutie werd gedwongen. En in dat geval moeten er koppen rollen, en dient minister Geens zijn verantwoordelijkheid op te nemen.”