Nieuws
donderdag, 10 nov 2022

“Parket flatert: Dodelijke aanslag op agent kon voorkomen worden”

Het Vlaams Belang reageert furieus na de dodelijke aanslag op een agent in Schaarbeek deze avond. Een andere agent raakte daarbij zwaar gewond. De dader - een bij de autoriteiten gekende geradicaliseerde Belgisch-Marokkaanse crimineel - kondigde zijn islamistisch geïnspireerde aanslag eerder vandaag aan op een politiecommissariaat in Evere, maar het parket besloot om niet over te gaan tot arrestatie of collocatie. “Dit is bijzonder triest en we leven mee met de nabestaanden, familie, en met andere politieagenten in dit land, maar ik ben ook ontzettend boos”, reageert voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang). “Het is onbegrijpelijk hoe het parket deze gigantische fout kon maken. Eenieder die agenten met de dood bedreigt en een aanslag aankondigt wordt opgepakt - en terecht. Maar voor gekende criminelen telt dit blijkbaar niet, zelfs niet als ze islamistische motieven hebben. De verantwoordelijken van dit debacle moeten gestraft worden.”

Eerder deze avond vond een vermoedelijk islamistische aanslag plaats. Een man - een eerder veroordeelde Belgisch-Marokkaanse man met gekende islamistische achtergrond - stak twee agenten neer: een ervan overleed aan zijn verwondingen. De dader - die volgens meerdere bronnen ‘Allah Akbar‘ riep, werd uitgeschakeld.

Dit drama zal niet zonder gevolg blijven, belooft Vlaams Belang

“Dit is in de eerste plaats verschrikkelijk voor de nabestaanden, familie, en andere politieagenten in dit land”, reageert Van Grieken. “Maar ik ben ook ontzettend boos. Hoever is het met de straffeloosheid gekomen in dit land dat je als met terreurdaden in een commissariaat kan dreigen - als gekende crimineel nota bene! - en je gewoon mag beschikken van het parket?”

“Dit mag niet zonder gevolgen blijven”, waarschuwt Van Grieken nog. “Al te vaak hebben justitieministers en binnenlandministers zich er te gemakkelijk af gemaakt na dit soort tragedies en aanslagen. Dit kan niet langer. De verantwoordelijken die dit debacle mogelijk hebben gemaakt moeten gestraft worden.” Van Griekens partij kondigt aan de bevoegde ministers duchtig te ondervragen in het parlement en houdt alle pistes open inzake verder parlementair onderzoek.

Het Vlaams Belang wijst er tot slot op dat de waarschuwingen die het vroeger steeds maakte vandaag nog gelden: “namelijk dat door de laksheid over wie hier in dit land mag verblijven of de nationaliteit krijgt, de onveiligheid drastisch toeneemt”, aldus Van Grieken. “Onze gevangenissen zitten vol met illegalen, vreemdelingen en mensen met dubbele nationaliteit. De overheid kijkt de andere kant op, tot anderen er de dupe van worden, zoals deze arme agent die zijn leven offerde voor onze veiligheid. Bovendien moet islamisme terug streng en hardnekkig vervolgd worden door onze veiligheidsdiensten: de dader zat in de gevangenis onder streng terro-regime tot 2019, het is waanzinnig dat hij niet kordaat werd opgevolgd - laat staan dat ernstige bedreigingen kon uiten in een politiecommissariaat zonder gevolg.”