Nieuws
woensdag, 23 dec 2020

“Pas begin van vaccinatie en het loopt nu al in de soep”

Het Vlaams Belang formuleerde kritiek op de slechte communicatie van de Vlaamse regering over de coronavaccinatie. Vier woonzorgcentra (WZC) die dachten volgende week al met vaccinaties te kunnen starten, werden ontgoocheld. Coronacommissaris Pedro Facon beweert nu zelfs dat er nooit was aangekondigd dat ze volgende week effectief konden beginnen. Nochtans werden ze wel benaderd met die vraag. “De vaccinatie is amper gestart en er is al miserie”, reageert Vlaams Parlementslid en voorzitter van de Welzijnscommissie Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

Maandag 21 december werden de bewoners van WZC Sint-Pieter in Puurs, een rusthuis in Brussel en eentje in Wallonië als eersten van dit land gevaccineerd. Dinsdag 22 december kwam het nieuws dat een rusthuis in Wezembeek-Oppem, WZC Binkom, Leuven en Rotselaar - allemaal in Vlaams-Brabant en dicht bij het UZ Leuven - volgende dinsdag aan de beurt zouden zijn. Dat klopt echter toch niet, zo bleek uit een mail vanuit het UZ Leuven naar de eerstelijnszones.

Uit andere regio's kwamen ook vragen om vroeger te starten met de vaccinaties. Op vraag van Facon werden de vaccinaties in de vier betrokken WZC’s dan maar uitgesteld tot na 5 januari. Facon noch Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wilden bevestigen dat die vier WZC’s al gekozen waren om vroege vaccins te ontvangen.

Sintobin hekelt vaccingeknoei: “Essentiële beroepen komen straks aan de beurt, maar er is zelfs nog niet bepaald wat die zijn”

Er werd dus vastgelegd welke woon-zorgcentra eerst aan bod zouden komen voor vaccinatie, maar om de spreekwoordelijke kerk in het midden te houden op politiek vlak – en na protest uit Brussel en Wallonië blijkbaar – werd er een aanpassing gedaan, zo constateert Sintobin. “Benieuwd wat dat zal geven in de komende dagen en maanden als de vaccinatiestrategie verder uitgerold moet worden en bepaald moet worden welke de essentiële beroepen zijn.

In de eerste plaats worden volgens de planning de bewoners en het personeel van woonzorgcentra gevaccineerd, gevolgd door alle eerstelijnsberoepen in de zorg, dan alle 65-plussers met onderliggende aandoeningen en daarna de ‘essentiële beroepen’. “Maar er is nog niet eens bepaald wat die essentiële beroepen zijn”, vervolgt Sintobin. Politieagenten, leraren of bedrijfsleiders? Daarover zal nog discussie oplaaien.

Het Vlaams Belang verwacht nu een vlot en doortastend optreden van de Vlaamse Regering - zeker nu er al honderden vaccins klaarliggen en de bevolking onnodig in het ongewisse wordt gelaten.