Nieuws
zondag, 30 jan 2022

Peeters 'leent' 100 miljoen euro aan DPG: “Dure vriendjespolitiek”

Eerder deze week publiceerde ex-Europees Parlementslid Kris Peeters (CD&V) en sinds deze legislatuur ondervoorzitter van de Europese Investeringsbank zonder enige schaamte een foto van de overhandiging van 100 miljoen euro aan Christian Van Thillo, de eigenaar van DPG Media. DPG beheert zowat alle  grote mediaspelers zoals onder meer VTM, Het Laatste Nieuws en De Morgen. “Van Thillo nam uiteraard met een beleefde buiging en brede glimlach deze 'lening in ontvangst”, zo reageert Europarlementslid Gerolf Annemans. “De Investeringsbank is een overheidsbank die met ons belastinggeld zogenaamd nuttige projecten moet ondersteunen, maar dit is gewoon dure vriendjespolitiek op kap van de belastingbetaler.”

De vorming van de Vivaldi-regering was zogenaamd onmogelijk zonder dat CD&V mee overstag zou gaan om Vooruit, Open Vld en Groen aan de macht te helpen, overigens langs Vlaamse kant zelfs zonder een parlementaire meerderheid. Toch stapte CD&V in het bootje, maar niet zonder dat ze voor een onevenredig groot aantal partijgenoten topposten onderhandelde, te benoemen door de Vivaldi-regering. Een verrassing was niettemin toch nog dat na enkele weken Vivaldi voor de al lang openstaande Belgische post in de EU Investeringsbank Europees Parlementslid Kris Peeters voordroeg. “Meer dan een topbenoeming. Vanuit dat EU-vehikel worden nu de vrienden bediend”, stelt Annemans vast.

“Hoe kan DPG Media zo ooit objectief berichten over de regering?”

Het Vlaams Belang beschouwt het helemaal niet als normaal dat naast de 750 miljoen overheidssteun van de Belgische regering voor de officiële pers, en de vele honderden miljoenen voor de VRT, nu ook via de EU-kanalen belastinggeld naar de gevestigde media vloeit. “Hoe zouden wij als Vlamingen in vredesnaam mogen hopen dat DPG Media objectief kan berichten over de regering, laat staan over het regeringsbeleid?”, hekelt Annemans.

Allerlei verschijnselen zoals bijvoorbeeld het feit dat DPG systematisch blijft weigeren om advertenties van het Vlaams Belang - de grootste partij in de peilingen - te publiceren worden in het licht van dit nieuws des te pijnlijker. “De politieke afhankelijkheid van de pers in Vlaanderen is een heel oud zeer”, zegt Annemans tot slot. “Ik zal dan ook eerstdaags aan de Europese Commissie vragen stellen over de achtergronden, de voorwaarden en het rendement van deze ‘lening’ van 100 miljoen voor DPG.”