Nieuws
zaterdag, 14 okt 2023

Peiling bevestigt onhoudbaarheid van cordon

Foto: iStock. Peiling bevestigt onhoudbaarheid van cordon

Het Vlaams Belang is verheugd met een nieuwe peiling van het Nieuwsblad in alle Vlaamse centrumsteden. Die toont duidelijk aan dat de partij overal in Vlaanderen oprukt. “De peiling toont aan dat het antidemocratische cordon zo goed als overal onhoudbaar is geworden”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Het is maar een peiling, maar er is een duidelijke tendens. Vlaanderen smacht naar verandering.”

De resultaten van de peiling liegen er niet om. Het Vlaams Belang gaat er in alle centrumsteden fors op Vooruit. Zo haalt de partij in Aalst bijvoorbeeld 22,5 procent en in Sint-Niklaas 22,6 procent. In Turnhout gaat het zelfs om 26,4 procent. “Het cordon is al lang over haar houdbaarheidsdatum heen, ook lokaal”, aldus Van Grieken. “Het Nieuwsblad bracht ook al naar buiten dat in alle 13 Vlaamse centrumsteden een meerderheid van de inwoners af wil van het systeem van uitsluiting dat nu al decennialang de democratie teistert.” In Aalst, Genk, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout gaat het bijvoorbeeld om meer dan 55 procent van de inwoners.

“Zonder cordon zullen de mensen eindelijk een beleid kunnen krijgen dat de verkiezingsuitslag reflecteert”

“Anders dan een klein groepje partijbonzen in Brussel, vinden de meeste mensen het lokaal de normaalste zaak van de wereld dat er met ons gepraat wordt”, gaat Van Grieken verder. “Dat wordt keer op keer bevestigd. Ook een op de vijf burgemeesters stelt duidelijk dat het niet kan om onze brede volkspartij op voorhand te isoleren of uit te sluiten.”

“Het cordon zorgt ervoor dat iedere andere partij eenvoudig aan de vleespotten kan blijven zitten, zonder rekening te moeten houden met een groot deel van de kiezers”, besluit Van Grieken. “Ondemocratischer is moeilijk denkbaar. Het is duidelijk dat de mensen snakken naar verandering. We zijn ervan overtuigd dat de democratie in 2024 zal zegevieren en het cordon in verschillende gemeenten doorbroken zal worden. Daardoor kunnen we de mensen eindelijk een beleid geven dat de verkiezingsuitslag reflecteert. Elke democraat kan dat alleen maar toejuichen.”