Penibele begrotingstoestand bevestigd door Rekenhof en Europese Commissie

Afgelopen week werd in de commissie voor Financiën en Begroting het Rekenhof gehoord over zijn analyse van de ontwerpbegroting die de regering-De Wever aan de Kamer voorlegt. Dat dit rapport erg kritisch was, raakte al snel bekend, maar dat de raadsheren het nodig achtten om hun stellingen verder kracht bij te zetten, was hoogst uitzonderlijk. “Normaal stelt een hoorzitting met het Rekenhof wat gerust, brengt deze wat nuance in het debat”, stelt Vlaams Belang-Kamerlid en begrotingsspecialist Wouter Vermeersch. “Maar dat was deze keer allerminst het geval. In tegendeel, zelfs: de uiterst penibele toestand werd door hen bevestigd”
De raadsheren van het Rekenhof konden enkel besluiten dat het begrotingsplan van de regering-De Wever langs alle kanten rammelt: essentiële informatie ontbreekt; de meerjarenplanning is erg onzeker, de cijfers zijn onvoldoende onderbouwd, te optimistisch ingeschat, en zelfs als ze zouden kloppen daalt het begrotingstekort amper en blijft de schuld verder oplopen. “Zo bevestigde het Rekenhof expliciet de stelling dat de Belgische schuldenberg met 100 miljard euro zal toenemen tussen 2025 en 2029. De regering-De Wever zal dus het ‘rotten’ niet ‘stoppen’ of een ‘begroting op orde’ afleveren”, aldus Vermeersch. “En wat erger is: voor de bevestiging van dat cijfer beperkten de raadsheren zich enkel tot de cijfers die de regering zelf had aangeleverd.”
Het Rekenhof deed er vervolgens nog een schepje bovenop en lichtte de sluier over nog te verschijnen cijfers van de FOD Beleid en Ondersteuning waaruit blijkt dat de staatsschuld tegen 2029 zal oplopen tot 112,5 procent van het BBP, ofwel een extra gat van 42 miljard euro dat moet worden gedicht om te voldoen aan wat in maart aan Europa beloofd werd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het Rekenhof concludeerde dat ’de cijfers niet gunstig zijn’.
“Het begrotingsplan van de regering-De Wever rammelt langs alle kanten”
“Alsof dit allemaal nog niet erg genoeg was, verschenen deze week ook de economische lentevooruitzichten van de Europese Commissie, waaruit blijkt dat de regering ook het begrotingstekort niet onder controle zal krijgen”, gaat Vermeersch verder. Zowel in 2025 als in 2026 zal het tekort 5,5 procent van het BBP bedragen, wat in de begroting aanvullende gaten van respectievelijk 5 en 6 miljard euro zal slaan, zelfs nog voor de overschattingen die het Rekenhof opmerkte naar beneden toe gecorrigeerd worden.
“De begroting steunt immers op miljarden aan terugverdieneffecten, waarvan het Rekenhof zei dat deze buitengewoon hoog waren en beter uit de begroting gelaten zouden worden, omdat Europa deze waarschijnlijk niet zou meetellen. Daarbij komen nog het gebrek aan duidelijkheid over de defensiefinanciering en dubbeltellingen waarmee rekening moet worden gehouden“, merkt Vermeersch tot slot op. “Eerder moest De Wever al toegeven dat de begroting in 2030 niet op orde geraakt. Maar tegelijkertijd blijft minister van Begroting Vincent Van Peteghem (cd&v) het zonlicht ontkennen en vasthouden aan een tekort van 3 procent van het BBP.”