Persberichten
dinsdag, 15 mei 2018

Pensioenen: alle partijen hebben boter op het hoofd

Tom Van Grieken: “Wie hier jaren gewoond en gewerkt heeft, moet zorgeloos van zijn oude dag kunnen genieten”

Morgen verzamelen de vakbonden in Brussel om te betogen tegen het pensioen met punten. Het zou volgens hen de pensioenen verlagen. Het Vlaams Belang is uiteraard van oordeel dat een verlaging van het pensioen absoluut niet aan de orde mag zijn. “Wie hier jarenlang gewoond en gewerkt heeft, moet zorgeloos van zijn oude dag kunnen genieten”, aldus voorzitter Tom Van Grieken.

Alle partijen hebben boter op het hoofd betreffende de penibele situatie waarin onze (toekomstige) gepensioneerden zich bevinden. Volgens het Vlaams Belang is het dan ook lachwekkend dat net zij elkaar met de vinger wijzen. Intussen neemt de ouderenarmoede in dit land schrikbarende proporties aan. Onder deze regering leeft 1 op 5 gepensioneerde in armoede, ligt het pensioen 700 euro lager dan in onze buurlanden, is het aantal mensen dat de ziekenhuisfactuur niet meer kan betalen met de helft toegenomen en is de rusthuisfactuur met een derde gestegen.

Dat is volgens de partij onaanvaardbaar. “Wie hier jaren gewoond heeft, moet zorgeloos van zijn oude dag kunnen genieten”, aldus voorzitter Tom Van Grieken. Er moet werk gemaakt worden van een ééngemaakt pensioenstelsel, waarbij niet alleen het aantal gewerkte jaren, maar ook het aantal jaren dat men hier gewoond heeft de basis vormt van de berekening van het uiteindelijke pensioen. Dat pensioen moet minimum 1.500€ bedragen.

Van Grieken vult aan: “Wij zijn akkoord met de linkse oppositie wanneer zij pleiten voor een pensioenverhoging, maar wij passen resoluut voor hun links recept van het doorschuiven van schulden naar de volgende generaties. Een sterke sociale zekerheid mét hogere pensioenen is wel degelijk mogelijk wanneer we ónze mensen op de eerste plaats zetten en dus ophouden om het OCMW van de wereld te spelen. Met de immigratiefactuur van 1 jaar kunnen we de pensioenen met 286 euro per maand doen stijgen.”