Nieuws
woensdag, 13 sep 2023

Personeelstekort bij noodcentrales moet eindelijk verholpen worden

Foto: iStock. Personeelstekort bij noodcentrales moet eindelijk verholpen worden

Het Vlaams Belang eist al jaren een structurele oplossing voor het personeelstekort bij de noodcentrales 101 en 112. “Het probleem neemt al geruime tijd gevaarlijke vormen aan. Maandag was er in Vlaams-Brabant zelfs niemand om de telefoon op te nemen”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Het zal duren tot er doden vallen. We eisen van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) daden, en niet enkel aankondigingen.”

In Vlaams-Brabant, waar de noodcentrale 112 eerder al aan de alarmbel trok, blijkt ook de noodcentrale 101 zwaar onderbemand. Er zijn slechts 20 van de 28 voltijdse plaatsen ingevuld, en daarvan werken er nog eens vier aan 80 procent en eentje halftijds, en daarnaast zijn er ook vier van afwezig wegens een burn-out. “En dat maakte dus dat er eerder deze week geen enkele werknemer aanwezig was om het levensbelangrijke noodnummer 101 te beantwoorden”, aldus Depoortere, die evenwel met geen enkele steen naar het personeel wil gooien. “Die burn-outs komen niet uit de lucht gevallen. Er is een permanente onderbezetting, en zelfs een drastische uitstroom van werkkrachten. Dat alles leidt tot een onmenselijke werkdruk.”

“Steeds opnieuw worden extra werknemers aangekondigd”

Het Kamerlid benadrukt dat het niet enkel een Vlaams-Brabants probleem is. “Uit de cijfers die ik in april opvroeg, bleek bijvoorbeeld dat in Oost-Vlaanderen het personeelstekort 10 procent, in Limburg 17 procent en in Antwerpen 16 procent bedroeg. Tussen de 36 en de 46 personeelsleden waren langer dan drie maanden afwezig. Opvallend was ook dat de kaders voor Wallonië wel bijna volledig ingevuld waren”. Het Vlaams Belang eiste vanzelfsprekend dat het personeelstekort verholpen werd, en herhaalde die eis nog begin vorige maand, toen het personeel van de Antwerpse 101-noodcentrale dreigde met een staking. Helaas werd door Verlinden niets ondernomen.

In een reactie op het gevaarlijke voorval deze week in Vlaams-Brabant kondigde het kabinet van Verlinden de komst van tien extra werknemers aan. “Dergelijke aankondigingen worden daar steeds opnieuw gedaan”, merkt Depoortere tot slot op. “Er werd bovendien meteen op gewezen dat er ook een tekort is aan mensen om die nieuwe werknemers op te leiden. Uiteindelijk werd door de minister enkel de hoop uitgesproken dat de situatie zou beteren. Voor het personeel en de mensen in nood die dringend een beroep moeten doen op noodcentrales is het hopen op beterschap absoluut niet voldoende.” Het Vlaams Belang eist dat de regering dit probleem eindelijk serieus neemt en er de nodige middelen voor uittrekt. Enkel een structurele oplossing kan het aanhoudende personeelstekort verhelpen, niets minder.