Nieuws
vrijdag, 08 jul 2022

Personeelstekort, maar ongevaccineerd zorgpersoneel moet ontslagen

De afdeling kinderoncologie van het UZ Brussel is door een nijpend personeelstekort niet langer in staat om jonge kankerpatiëntjes die een acute behandeling moeten ondergaan, de nodige opvang te geven. “Maar intussen wil de paars-groene regering wel verder gaan met haar plannen om personeelsleden in de zorgsector te ontslaan wanneer ze zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “Verplichte vaccinatie in de zorg zal zo het personeelstekort in die sector enkel maar laten toenemen.

Een vijftiental jonge kankerpatiëntjes die bij het UZ Brussel een acute behandeling nodig hebben, moeten noodgedwongen worden doorgestuurd naar een ander oncologisch centrum, terwijl nieuwe behandelingen niet eens meer worden opgestart. In 2020 werd de dienst kinderoncologie van het UZ Brussel al eens afgebouwd wegens personeelstekort.

“In heel wat zorginstellingen kampt men met een ernstig personeelsgebrek”, aldus Sneppe. “Het is daarom onbegrijpelijk en vooral onaanvaardbaar dat de paars-groene regering op eis van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verder wil gaan met de verplichte vaccinatie in de zorgsector.” Een deel van het medisch personeel gaf reeds te kennen zich niet te willen laten vaccineren, zodat voor hen ontslag dreigt.

Volgende week wordt in de Kamer het wetsontwerp over de verplichte vaccinatie gestemd, nadat de stemming eerder werd uitgesteld omdat het Vlaams Belang amendementen had ingediend die voor advies naar de Raad van State werden gezonden. “En volgende week dienen we weerom nieuwe amendementen in, waardoor de stemming nog een keer kan worden uitgesteld”, besluit Sneppe. “Het Vlaams Belang zal er alles aan zal doen om de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel tegen te gaan. Niet omdat we tegen vaccins zijn, maar wel omdat vaccinatie een vrije keuze dient te zijn.”