Nieuws
vrijdag, 24 jan 2020

Petitie nieuwe verkiezingen haalt 50.000 ondertekenaars in 5 dagen

De petitie voor nieuwe verkiezingen, nochtans maar pas afgelopen zondag gelanceerd door het Vlaams Belang op zijn nieuwjaarsreceptie, heeft de kaap van 50.000 handtekeningen reeds overschreden. Ondertussen duurt de impasse die België in haar greep houdt verder. “En toch blijft mijn partij de enige die openlijk durft pleiten voor nieuwe verkiezingen. Al een geluk dat verkiezingen om de zoveel tijd verplicht zijn, of de Belgische politieke elite zou ze gewoon nooit toestaan.”

Zondag lanceerde Vlaams Belang een petitie voor nieuwe verkiezingen. De timing was frappant, nog geen week ervoor mochten informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) nogmaals een nul-rapport presenteren aan de koning. Amper vijf dagen later zijn er al meer dan 50.000 ondertekenaars. 

En toch blijft mijn partij de enige die openlijk durft pleiten voor nieuwe verkiezingen. Al een geluk dat verkiezingen om de zoveel tijd verplicht zijn, of de Belgische politieke elite zou ze gewoonweg nooit toestaan”, klaagt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aan. “Het wordt echter hoog tijd dat de onderhandelende partijen kleur bekennen. Want ofwel heeft men vertrouwen in het Belgische bestel en dus ook in de Belgische kiezer. Ofwel moet men bekennen dat het zo niet verder kan met dit land en praat men over meer autonomie voor de deelstaten. Maar niets kiezen en blijven aanmodderen is geen optie, de burger heeft er genoeg van.”

Dat de petitie nog niet haar plafond zal bereikt hebben, is waarschijnlijk. Eerder bleek ook al uit een peiling van Het Laatste Nieuws dat bijna de helft van de Vlamingen nieuwe verkiezingen verkiest boven zowel een paarsgroene regering als een paarsgele.