Nieuws
zaterdag, 25 sep 2021

PFOS: Boter op hoofd Weyts en Schauvliege

Nu er meer en meer informatie, mails en data vrijkomen, wordt het meer en meer duidelijk dat zowel toenmalig mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) als voormalig milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) grove fouten hebben gemaakt in het PFOS-dossier. “Ofwel grove fouten - onkunde dus - ofwel nog erger: onwil. Het is dit dat nu duidelijk moet worden gemaakt de komende dagen en weken. In ieder geval wordt hun situatie stilletjes aan onhoudbaar, in het bijzonder die van huidig onderwijsminister Weyts.”

Uit allerlei mails die circuleren wordt met nagenoeg zekerheid duidelijk dat Schauvliege en Weyts fouten hebben gemaakt, of zelfs opzettelijk het onderzoek naar PFOS-vervuiling hebben gesaboteerd. Wat namelijk zeker is, is dat de communicatie vanuit Lantis en OVAM over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht in 2017 expliciet tegengehouden werd vanuit de vorige Vlaamse regering.

Weyts en Schauvliege hun verantwoordelijkheid moet worden doorgelicht

“Schauvliege was op dat moment voogdijminister van OVAM”, licht fractieleider Chris Janssens toe. “Nu zegt zij dat ze zeker niet de opdracht heeft gegeven om niet te communiceren. Dus ofwel liegt ze, ofwel zegt ze dat ze haar eigen kabinet niet beheerde en cabinetards op eigen houtje het beleid stuurden en vervuiling gedoogden. Vreemde verklaring op zijn minst gezegd.”

“Weyts zijn verantwoordelijkheid is echter ook niet te onderschatten én hij maakt nog steeds deel uit van de Vlaamse regering”, vervolgt Janssens. “Hij ontkent zelfs niet eens dat hij op de hoogte was van de tegengehouden PFOS-communicatie vanuit OVAM en zijn eigen dienst Lantis, maar zegt dat het niet zijn taak of bevoegdheid was om hier iets over te zeggen. Zelfs als we dat geloven: Weyts - en Weyts is een vooraanstaand politiek figuur - blijft dus gewoon 4 jaar zwijgen over een heel ernstig gezondheidsrisico?“

Wat Weyts beweert klopt natuurlijk ook niet echt, want de Oosterweelwerken en Lantis vielen wel degelijk onder Weyts. Als Lantis op dergelijk grote problemen zoals de PFOS-vervuiling botste, kon hij wel degelijk aan de alarmbel trekken. “Of had hij het te druk met poseren met de ‘genderneutrale vogel’ Corneel van Oosterweel?”, vraagt en besluit Janssens. “Dan is minister zijn misschien inderdaad geen taak die is weggelegd voor Weyts.”