Nieuws
dinsdag, 26 dec 2023

Plaatsers van vuurwerkbommen in Brussel moeten opgespoord en hard aangepakt

Foto: iStock. Plaatsers van vuurwerkbommen in Brussel moeten opgespoord en hard aangepakt

Het Vlaams Belang zal vuurwerkbommen, waardoor Brussel de voorbije dagen meermaals werd opgeschrikt, nooit tolereren. “Dergelijk crimineel gedrag mag nooit genormaliseerd worden”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Maar zonder harde aanpak, zerotolerantie en snelrecht zal het zich blijven voordoen.”

“De vuurwerkbommen vormen op zich slechts een voorproefje van wat de hoofdstad over enkele dagen, met oud en nieuw, te wachten staat”, aldus Van Grieken. “Dan zullen ons de beelden weer bereiken van brandende auto’s, van geplunderde winkels, en van politiemensen en ambulanciers die met straatstenen bekogeld worden.” Het Kamerlid benadrukt dat, voorproefje of niet, brandstichting of vandalisme nooit gedoogd kan worden, en alle vormen van criminaliteit, wil men er een einde aan maken, met harde hand dient te worden aangepakt.

“Enkel het Vlaams Belang kan voor recht en orde zorgen”

Volgens Van Grieken heeft een vuurwerkverbod geen enkele zin in de strijd tegen de vuurwerkbommen die Brussel de voorbije dagen deed opschrikken. “Dat is louter het bestrijden van de symptomen. Het probleem moet bij de wortel worden aangepakt, en dat zijn de relschoppers en de brandstichters zelf.” Voor het Vlaams Belang is het al lang tijd voor een harde aanpak, die bestaat uit zerotolerantie, meer preventieve huisverboden, arrestaties van iedere relschopper zonder onderscheid, snelrecht, en extra zware bestraffing van geweld tegen politiemensen en hulpverleners.

Vergeleken met de steekpartij met bijna fatale afloop op kerstavond in de Brusselse Nieuwstraat, en met het recente schietincident in de drukke Guldenvlieslaan lijken vuurwerkbommen nog klein bier. “Daar kijkt helaas niemand meer van op, in de hoofdstad vinden wekelijks schietincidenten plaats. Maar ook springtuigen als vuurwerkbommen kunnen voor verwondingen en branden zorgen. Het tuig dat hiervoor verantwoordelijk is, moet opgespoord en ter verantwoording worden geroepen”, besluit Van Grieken. “Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) heeft ondertussen echter voldoende laten zien dat de Brusselaars dit niet van haar mogen verwachten. Het is duidelijk dat enkel het Vlaams Belang voor recht en orde kan zorgen.”