Plafonnering erelonen artsen is vetpot voor hospitalisatieverzekeraars

Nu het stof van het zomerakkoord is gaan liggen, blijkt dat de plafonnering van de ereloonsupplementen van artsen door minister van volksgezondheid Vandenbroucke geen enkele winst oplevert voor de schatkist. “Wie er wél beduidend beter van wordt, zijn de hospitalisatieverzekeraars. Vooral Solidaris springt daarbij in het oog”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Dominiek Sneppe.
Ereloonsupplementen mogen in ziekenhuizen enkel worden gevraagd bij patiënten die kiezen voor éénpersoonskamers; ze mogen nooit worden gevraagd bij patiënten met een verhoogde tegemoetkoming. Deze ereloonsupplementen vallen niet ten laste van het RIZIV. “Ze worden betaald door de patiënt of, zoals in het merendeel van de gevallen, door de hospitalisatieverzekeringen”, aldus Sneppe. “De ereloonsupplementen beperken of afschaffen levert bijgevolg geen enkele besparing op voor het RIZIV-budget noch voor deze regering.”
Deze ereloonsupplementen aangerekend op eenpersoonskamers worden in vele gevallen door hospitalisatieverzekeringen betaald. Liefst 48 procent van deze hospitalisatieverzekeringen zijn in handen van Solidaris, CM en de Onafhankelijke ziekenfondsen. De hospitalisatieverzekeringen van Solidaris en de Onafhankelijke ziekenfondsen betalen tot 300 procent van de ereloonsupplementen terug; de hospitalisatieverzekering van CM tot 200 procent. “Het afschaffen van deze ereloonsupplementen, die vooral in Brussel en Wallonië tot 300 procent bedragen, leveren vooral winst op voor de hospitalisatieverzekeringen die actief zijn in die regio’s - zoals onder meer Solidaris”, vervolgt Sneppe. “Het is niet de taak van minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om de boekhouding van de Solidaris-hospitalisatieverzekeringen te doen kloppen.”
Het afschaffen van de ereloonsupplementen levert bijgevolg dus vooral winst op voor de hospitalisatieverzekeringen. “Niet toevallig zitten deze spelers als vertegenwoordigers van de ziekteverzekering ook mee aan tafel bij zowat alle overleg- en beslissingsmomenten”, aldus nog Sneppe. “Achter de schermen is het vooral Solidaris die druk uitoefent. Evelyne Hens was adjunct algemeen secretaris bij Solidaris voor ze de kabinetschef van Vandenbroucke werd en de moeder van Conner Rousseau is de voorzitter van Solidaris. En zo is de cirkel rond.”
“De Wever is de artsenstaking al vergeten”
De bewering van eerste minister Bart De Wever (N-VA) dat deze hervorming na open overleg met de medische sector tot stand zou gekomen zijn, moet voor het Kamerlid met een dikke korrel zout genomen worden: “Onderhandelen met Frank Vandenbroucke is onderhandelen met het mes op de keel. Blijkbaar is Bart de Wever de recente artsenstaking en de algehele ontevredenheid bij artsen en tandartsen en alle andere zorgverstrekkers over het voorstel tot kaderwet al vergeten.”
Vooruit stelt in een persbericht over het akkoord dat de regering de vertegenwoordigers van de zorgverleners en de artsen "de kans geeft om te onderhandelen over limieten op ereloonsupplementen", wat volgens de partij een "historisch keerpunt" vormt. “Als de onderhandelingen niet tot resultaat leiden, dan zal de regering zelf limieten opleggen, zo waarschuwen de socialisten”, merkt Sneppe tot slot op. “Zo zie je maar wie aan de touwtjes trekt. De zorgverstrekkers zijn gewaarschuwd.”