Nieuws
vrijdag, 23 jun 2023

Plannen cd&v om btw op renovaties te verhogen dreigen verbouwingen fors duurder te maken

Terwijl Vlaanderen massaal subsidies geeft om de renovatiegraad op te drijven, wil federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) de btw op renovaties verhogen van zes naar negen procent. “Wij verzetten ons tegen die plannen om als dieven in de nacht nog wat extra geld te gaan afnemen van de hardwerkende Vlaming die wil renoveren ”, zei Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert in het Vlaams Parlement

De Vivaldi-regering wil tegen de verkiezingen van 2024 een grote fiscale hervorming klaar hebben. Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem is hier al maanden over aan het onderhandelen. In dat kader wil de minister nu de btw op renovaties verhogen van zes naar negen procent. Dit staat echter haaks op het beleid van de Vlaamse regering die alle eengezinswoningen en appartementen - ondanks de hoge kost voor de eigenaars - in sneltempo energiezuinig wil maken om de klimaatdoelstellingen te halen.  

De Vlaamse regering besliste in dat kader onder meer dat wie eigenaar wordt van een woning met een slecht EPC-label, die vanaf dit jaar binnen de 5 jaar energetisch moet renoveren. De Vlaamse overheid verleent daarnaast ook subsidies via Mijn VerbouwLening en Mijn VerbouwPremie om de renovatiegraad op te drijven. Een federale btw-verhoging zou de renovatiekosten voor jonge Vlaamse gezinnen integendeel verhogen en renovatieplannen net ontmoedigen. 

”De cd&v keurt eerst de renovatieplicht goed en verhoogt daarna de btw op renovatie. Is dat een gezinspartij?”

“Deze btw-verhoging die de cd&v voorstelt, is toch wel erg bedenkelijk. Aan de ene kant dringt de partij de Vlaamse regering onze gezinnen een renovatieplicht op om dan daarna in de federale regering initiatieven te nemen om de de btw op renovaties te verhogen”, zegt Blancquaert. “De moed zakt in de schoenen van al die Vlaamse jonge gezinnen die hun zware, verplichte renovatiekosten nog meer zien oplopen. Nota bene door de partij die zichzelf een gezinspartij durft noemen.”

Het Vlaams Belang roept de Vlaamse regering op om zich tegen de btw-verhoging te verzetten. “Wij verzetten ons tegen die plannen om als dieven in de nacht nog wat extra geld te gaan afnemen van de hardwerkende Vlaming die wil renoveren en ondernemen”, aldus Blancquaert. “Wij roepen minister Van Peteghem, cd&v en de voltallige regering dan ook op om met hun handen van dat Vlaamse geld af te blijven en de Vlaming de tijd en ruimte te geven op eigen tempo te renoveren.”