Nieuws
woensdag, 23 jun 2021

“Plannen van Van Quickenborne een lege doos”

Het Vlaams Belang stelt bijzonder weinig vertrouwen in het met veel poeha aangekondigde project van Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om Justitie ‘sneller, menselijker en straffer’ te maken. “Na amper een week schiet van dat ‘sneller’ nog maar weinig over. De minister komt heel traag op gang”, zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “En ook voor het overige is de boodschap van de minister uiterst misleidend.”

“Indien men de beleidsverklaring van de minister mocht geloven, zouden alle problemen waarmee Justitie de laatste dertig jaar werd geconfronteerd, opgelost worden”, aldus Dillen. “Dus ook de traagheid waarmee de gerechtelijke molen maalt. Maar net het wetsontwerp om Justitie sneller te maken is nu al uitgesteld tot na het parlementair verlof.”

“De snellere Justitie van Van Quickenborne neemt een trage start, om van de rest maar te zwijgen”

“We zouden met die vertraging nog een beetje kunnen leven mochten Van Quickenbornes plannen aangaande de strafuitvoering kort na het reces gerealiseerd worden, maar ook dat zal zeker niet lukken”, vervolgt Dillen. “De minister klopte zich vorige week tijdens een persconferentie nog fier op de borst dat voortaan ook de gevangenisstraffen onder drie jaar uitgevoerd zullen worden, maar wegens de overbevolking in de gevangenissen zullen de strafuitvoeringsrechters de kortgestraften geen dag achter de tralies sturen.” Voor het Vlaams Belang is de boodschap van Van Quickenborne dat 15 dagen gevangenis 15 dagen gevangenis zullen betekenen niets anders dan platte volksverlakkerij.

“Het wetsontwerp om de nodige verstrengingen door te voeren is ondertussen dus al op de lange baan geschoven”, merkt Dillen tot slot op. “Maar waar Van Quickenborne wel tijd voor vindt, zijn de versoepelingen. Op die manier wordt Justitie niet ‘straffer’, maar makker.” Het Vlaams Belang wijst daarbij op het wetsontwerp tot operationalisering van de procedure voor de uitvoering van vrijheidsstraffen van drie jaar of minder. Dit zal er in de praktijk voor zorgen dat veroordeelde criminelen, als ze aan de voorwaarden voldoen, hun enkelband van thuis al zullen kunnen aanvragen en zich zelf niet eens meer naar de gevangenis zullen moeten begeven om deze aan te vragen.