Nieuws
maandag, 05 sep 2022

Pleiten voor herindexering Groeipakket is cd&v-hypocrisie ten top

Cd&v heeft er afgelopen weekend voor gepleit om het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, opnieuw volledig te indexeren. “De houding van de partij is ronduit hypocriet”, zegt Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse. “Het was nota bene voormalig cd&v-minister Wouter Beke die de besparingen, waar het Vlaams Belang zich altijd tegen heeft verzet, heeft doorgevoerd. Dat ze hier nu op terugkomen, bewijst in wat voor existentiële crisis de cd&v zich bevindt.”

Het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, is sinds 2019 een Vlaamse bevoegdheid. De regering-Jambon besliste toen om dit niet langer te koppelen aan de index, maar om een vaste verhoging van twee procent per jaar toe te kennen. In september vorig jaar werd hier door toenmalig minister van Welzijn Wouter Beke (cd&v) al op teruggekomen. Hij voerde een besparing uit op het Groeipakket en schroefde de twee procent terug naar een verhoging van slechts één procent. Afgelopen zondag pleitte cd&v-voorzitter Sammy Mahdi er in het VTM Nieuws echter voor om het Groeipakket opnieuw te koppelen aan de gezondheidsindex en mee laten stijgen met de inflatie. Zijn partijgenoot Benjamin Dalle, Vlaams minister voor Armoedebestrijding, had eerder op de dag in De Zondag al hetzelfde laten optekenen. Volgens hen is dit nodig omdat door de hoge energieprijzen mensen in armoede te belanden.

“Het was altijd een slecht idee om te besparen op het groeipakket”

“Dat cd&v nu opnieuw pleit voor een indexering van het Groeipakket tart toch wel alle verbeelding”, zegt De Reuse. “Het was namelijk minister Beke zelf die de besparingen hierop doorvoerde. Eerst de mensen iets ontnemen om het later terug te geven, is niet meer of minder dan een tsjevenstreek.”

De besparingen op het groeipakket kwamen van in het begin op veel kritiek te staan, onder andere van de Gezinsbond. “Wij hebben ons altijd verzet tegen de niet-indexering van de kinderbijslag en er altijd voor gepleit om dit terug te draaien”, aldus De Reuse. “Het groeipakket moet echter dienen voor de opvoeding van kinderen en niet om de energiearmoede te bestrijden. Hier zijn er andere maatregelen voor nodig.”

Het Vlaams Belang vindt dat het groeipakket moet dienen voor de opvoeding van Vlaamse kinderen. “Zo hebben wij al eerder aangeklaagd dat dit bijvoorbeeld niet mag dienen als magneet voor Afghaanse minderjarigen”, besluit De Reuse. “Het Groeipakket mag echter allerminst een blanco cheque zijn. Daarom dat wij ervoor pleiten om kennis van het Nederlands een gedeeltelijke vereiste te maken voor de toekenning ervan.”