Nieuws
vrijdag, 08 okt 2021

Polen plaatst de natiestaat boven EU-superstaat

Het Grondwettelijk Hof van Polen stelt het juridisch basisprincipe van de voorrang van het Unierecht in vraag. “Het mag niet verbazen dat Polen zich actief verzet tegen de voortdurende Europese inmenging in Poolse zaken”, stelt Europarlementslid Filip De Man (Vlaams Belang). “De laatste tijd gaat de EU immers zeer ver in het opdringen van het eigen, niet-democratisch bepaalde, waardenkader aan landen als Polen en Hongarije”. “Maar dit lijkt me geen ‘Plexit’ te zijn, eerder gezond verstand. Polen stuurt alleszins een zeer duidelijk signaal: tot hier en niet verder.”

Het juridisch steekspel tussen de EU en Polen over de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht sleept reeds geruime tijd aan. De Unie beticht het Centraal-Europese land ervan rechters die kritisch zijn voor het beleid van de regering, of een toetsing aan Europese regels vragen, terug in de pas te laten lopen door ze voor de tuchtkamer te slepen. De Europese Commissie vroeg het Europese Hof van Justitie om Polen een dagelijkse dwangsom op te leggen tot de tuchtkamer is ontmanteld. Ook onder hoge financiële druk, met bovendien de 23,9 miljard euro uit het Europese herstelfonds in het achterhoofd, houdt de Poolse natiestaat voet bij stuk.

“Zoals steeds, geeft de EU blijk van eenrichtingsverkeer. Ze reageren verbolgen op de politiek benoemde rechters die zetelen in het Poolse Grondwettelijk Hof,” besluit De Man. “Dat belerend vingertje zien we enkel boven komen wanneer een uitkomst niet onder de stolp van de Eurocraten past. Want politiek benoemde rechters komen overal voor in Europa, zeker in België. In Polen is men er gewoon meer transparant en openlijk over.”