Nieuws
donderdag, 02 dec 2021

Politie mag CST niet scannen en burgers wel? “Weg ermee!”

Agenten mogen het CST niet scannen waardoor hun pv’s dreigen in de prullenmand te belanden. Daar berichten media vandaag over. “Dus politieagenten mogen dit niet controleren, en burgers wel?”, hekelt Kamerfractievoorzitter Barbara Pas. “Burgers zouden elkaar niet horen na te trekken in een gezonde rechtsstaat. Bovendien zorgt de coronapas voor een vals gevoel van veiligheid”, aldus nog Pas. De fractievoorzitster gaat dan ook vandaag eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) oproepen tot de afschaffing van de CST-pasjesmaatschappij.

Het is niet toegelaten voor politieagenten om nog Covid Safe Tickets (CST) te scannen. Dat staat in een omzendbrief voor politiediensten en parketten. In een aantal politiezones in het land werd dat echter wel gedaan, onder meer in Brussel. “Tientallen pv’s van overtreders gaan daar nu de vuilnisbak in. Dan kan je het CST beter afschaffen”, zeggen politiebronnen

“Zo snel mogelijk afschaffen die CST!”

“Wij hebben ons altijd verzet tegen een verplichte coronapas op café, restaurant en voor andere dagelijkse kleine activiteiten”, reageert Pas. Een pasjesmaatschappij leidt immers tot ongelijkheid in de samenleving. Bovendien hebben we altijd aangekaart dat het CST-gebruik een inbreuk is op de persoonlijke privacy en het medisch geheim. Deze kritiek wordt nu in feite bevestigd, want omwille van dezelfde redenen mogen agenten de CST’s niet inscannen. Maar burgers zouden dat dan wel mogen? Als verklaring klinkt het nog dat de volksgezondheid niet de kerntaak van politiemensen is... Dat is in dit landje blijkbaar de kerntaak van de cafébaas en de winkelier.

“Het CST geeft bovendien een vals gevoel van veiligheid”, reageert Pas. Deze week nog bevestigde viroloog Emmanuel André in De Morgen dat de coronapas juist tot meer besmettingen leidde. “Wij passen al van dag één voor een enge samenleving waarbij burgers andere burgers moeten controleren. De coronapas werkt niet, tenzij polariserend”, besluit Pas. “Wij vragen De Croo dan ook om eindelijk deze discriminatoire en contraproductieve maatregel af te schaffen.”