Nieuws
dinsdag, 04 jan 2022

“Problemen op Intensieve Zorgen waren vermijdbaar”

“Veel problemen die zich in de huidige coronagolf voordoen in de intensieve zorgen-afdelingen van onze ziekenhuizen waren te vermijden”, zegt volksvertegenwoordiger Dominiek Sneppe. “Maar de overheid liet in het voorjaar de kans liggen om, op vraag van de sector zelf, deze diensten structureel te hervormen. Omdat men er met de hoge vaccinatiegraad gerust in was dat er geen zware golven meer zouden volgen, dit niettegenstaande toen al gekend was dat de vaccins maar gedeeltelijk beschermen en uitwerken.”

In De Morgen wordt vandaag bericht over een presentatie die eind april 2021 gegeven werd door een directielid van een groot Belgisch ziekenhuis voor het Comité Hospital & Transport Surge Capacity, met daarin vertegenwoordigers van alle overheden, Defensie, de ziekenhuiskoepels en experten. “In die presentatie werd een nauwkeurig beeld geschetst van de blijvende circulatie van het virus en van de corona-opstoot die ons in het najaar te wachten stond”, aldus Sneppe. “Een golf die er ook gekomen is, die besmettingsrecords deed sneuvelen en een grote druk zette op de intensieve zorgen van de ziekenhuizen.”

“In deze pandemie zijn in de intensieve zorgen niet enkel acute crisismaatregelen nodig, maar ook en vooral structurele”

“Men was dus perfect op de hoogte van de kans op nieuwe probleemsituaties in de ziekenhuizen. En een gewaarschuwd man is er twee waard, zou je denken. Helaas ging het hier niet om een gewaarschuwd man maar om een gewaarschuwde overheid”, vervolgt Sneppe. “Aan de vraag van het ziekenhuis om structurele maatregelen ter verbetering van de zorgsector werd geen enkel gehoor gegeven. En nu zijn we zover dat sommige verpleegkundigen in de covidgangen huilend aan hun werkdag beginnen.”

“De geformuleerde voorstellen om beter voorbereid te zijn op nieuwe coronagolven waren op zich verre van onhaalbaar of onrealistisch. Ik denk bijvoorbeeld aan het opleiden van voldoende reservepersoneel dat ingezet kan worden op piekmomenten”, besluit Sneppe. “Helaas is het daarentegen nog maar eens volslagen onhaalbaar en onrealistisch gebleken om in dit land, met haar verschillende beleidsniveaus en haar onmogelijke structuren, in de intensieve zorgen tijdig de nodige structurele hervormingen door te voeren.”