Persberichten
dinsdag, 20 apr 2021

Project zoekrobot na 16 miljoen euro en nul resultaten geannuleerd

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de wijze waarop een contract voor de aankoop van een zoekrobot om websites en sociale media te screenen op sporen van terreurdreiging of radicalisering wordt beëindigd. “Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) liet verstaan dat er binnen zes maanden zal worden beslist over een nieuw contract”, zegt Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) die hierover de minister ondervroeg. “Dit is niet enkel een geldverspilling. Dit had voor de veiligheid van eenieder vooral al veel eerder moeten gebeuren.”

Over de aankoop van een zoekrobot werd in 2016 beslist, in de nasleep van de verijdelde terreuraanslag in Verviers, en de daarop volgende terreuraanslagen in Brussel en Zaventem. “Het gebeurde in een samenwerkingsovereenkomst tussen de Staatsveiligheid (VSSE), de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) en de Federale Politie”, aldus Ponthier. “Midden februari werd er tussen deze drie overheidsdiensten echter overeengekomen om het contract met de Nederlandse softwareontwikkelaar stop te zetten, omdat de zoekrobot niet voldoet aan de verwachtingen. Het contract werd opgezegd vanaf 4 maart 2021 met een wettelijke opzegtermijn van 180 kalenderdagen. “Nu zal men opnieuw gaan ‘samenzitten’ binnen zes maanden om te kijken wat we in de toekomst gaan doen.”

“Terreurdreiging is een constant gegeven. Dat laat geen uitstel voor een nieuwe zoekrobot toe”

“De Federale Politie zou een lijvig rapport geschreven hebben over de gebreken van het systeem, maar nu blijkt dat de federale politie nooit naar de door de leverancier georganiseerde opleidingen is gekomen”, vervolgt Ponthier. “Op het vlak van samenwerking van de veiligheidsdiensten is dit geen goed voorbeeld.” Nochtans was het kostenplaatje van de zogenaamde ‘supersoftware’ niet min. Er werd 11 miljoen euro betaald aan investeringen en ongeveer 5 miljoen euro aan werkingskosten. Een totaal van 16 miljoen euro.

Het Vlaams Belang wil absoluut vermijden dat we nu in een ‘vacuüm’ terechtkomen op het vlak van overkoepelend veiligheidsbeleid. “In een wereld die zeer snel verandert en nieuwe vormen aanneemt op vlak van geopolitieke en cyberdreigingen, is het zeer belangrijk snel in te zetten op een waardig alternatief”, besluit Ponthier. “Ik krijg het gevoel dat het nu angstvallig stil blijft wat de stopzetting van dit contract betreft, en dat niemand de verantwoordelijkheid wil nemen. Dat moeten we absoluut voorkomen.”