Nieuws
vrijdag, 26 jan 2024

Protest tegen keuze van De Lijn voor Chinese busbouwer

Foto: Vlaams Belang. Protest tegen keuze van De Lijn voor Chinese busbouwer

Het Vlaams Belang voerde deze ochtend een steunactie aan de hoofdingang van busbouwer Van Hool in Koningshooikt. “Dat vervoersmaatschappij De Lijn een bestelling voor 92 elektrische bussen plaatste bij een Chinese firma is een pure schande”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Anders dan de Chinezen staat Van Hool voor kwaliteit op maat van de klanten, en voor innovatie en investeringen in milieuvriendelijke motoren.”

Verheyden kwam in de Lierse deelgemeente, samen met onder meer met Kamerlid Ellen Samyn en Antwerps lijsttrekker voor de Kamer Lode Vereeck, de 2.500 werknemers van Van Hool een hart onder de riem steken. “De bestelling die De Lijn plaatste bij het Chinese BYD is ronduit schandalig”, aldus het Vlaams Parlementslid. “Europese busbouwers maken nauwelijks kans tegen de Chinese overheid, die bedrijven als BYD zwaar steunt. Door die overheidssteun wordt de concurrentie vervalst.”

“Vlaams Belang zal blijven ijveren voor het behoud van de tewerkstelling bij Van Hool”

“Als Vlaams Belang willen we de maakindustrie heropbouwen en maximaal ondersteunen. Zij vormt immers het fundament van onze economie, waarop ook de diensteneconomie is gebouwd”, vult Vereeck aan. “We stellen meerdere actiepunten voor: een invoering van extra selectiecriteria ‘lokale tewerkstelling’ en ‘duurzaamheid’ bij openbare aanbestedingen, extra invoerrechten op producten uit landen en bedrijven die zich niet houden aan de voor ons geldende arbeidsnormen en milieuwetgeving, een verlaging van de lasten op arbeid, en een verhoging van de nettolonen.”

Het Vlaams Belang legt zich niet neer bij de bestelling van de elektrische bussen bij BYD, en zal blijven ijveren voor het behoud van de tewerkstelling van de vele duizenden werknemers bij Van Hool. Zo zal er, naast de steunactie aan de bedrijfspoorten, ook politieke actie gevoerd worden in het Vlaams Parlement en in de Lierse gemeenteraad.