Nieuws
dinsdag, 17 mei 2022

PS-koopkrachtplan: “Over activatie werklozen geen woord”

De oproep van PS-voorzitter Paul Magnette aan de federale regering voor nieuwe maatregelen om de koopkracht te ondersteunen toont vooral aan dat elke samenhang binnen paars-groen weg is. “Het is een partijgenoot van Magnette, Pierre-Yves Dermagne, die minister van Economie en Werk is en het plan namens de PS mee voorstelde”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Daarenboven had de regering nog maar pas een expertengroep voorgesteld, die het koopkrachtprobleem zou onderzoeken en die maatregelen zou voorstellen. En over het aan het werk krijgen van werklozen wordt met geen woord gerept.”

“In het plan zelf valt niets nieuws te vinden en al zeker niet over de activatie van de honderdenduizenden werklozen in Franstalig België”, aldus Van Lommel. “Het zijn de gekende eisen zoals onder andere een mazoutpremie, want de Walen verwarmen nog hoofdzakelijk op die manier. En een vermogenstaks, die ook weer eens de zoveelste nieuwe belasting zou zijn, terwijl we hier al koploper zijn inzake belastingen.”

“Het plan bevat geen enkele maatregel om werklozen aan het werk te krijgen, het is dan ook een PS-plan”

Het Vlaams Belang wil niet meer belastingen, maar juist minder belastingen. “De regering zou beter zelf besparen op allerlei nutteloze overheidsuitgaven waar de mensen hier niets aan hebben”, vervolgt Van Lommel. “Door jarenlang nutteloze cadeaus uit te delen is er nu geen buffer om nieuwe maatregelen te financieren.”

“Nergens zijn de overheidsuitgaven zo groot als in België, onze inflatie is hoger dan elders terwijl de economische groei bij de laagste hoort”, aldus nog Van Lommel. “Om maar te zwijgen van de dieprode begrotingscijfers. Als Vivaldi wil dat mensen hun facturen nog kunnen betalen en een job hebben in de toekomst, zullen ze het over een andere boeg moeten gooien. Niemand heeft baat bij een leger werklozen en een economisch kerkhof.”

“De beste manier om de mensen vooruit te helpen is ervoor te zorgen dat iedereen toegang krijgt tot een geschikte job en daarbij niet kapot belast wordt”, besluit Van Lommel. “Naast het vergroten van de belastingvrije som, het gedeelte van het loon waar geen belastingen op moet worden betaald, kunnen er nog heel wat belastingen naar beneden, zeker die op basisgoederen zoals energie en brandstoffen.”