Nieuws
zaterdag, 27 nov 2021

PVDA tegen verhoging coronapremie voor mensen met beperkt inkomen

Gisteren stemde de Kamer in met de verlenging van de coronapremie die begin dit jaar werd ingesteld om de vele landgenoten die door de coronacrisis hun inkomen zagen dalen, financieel te ondersteunen. De PVDA stemde amendementen van het Vlaams Belang, om de premie voor mensen met een beperkt inkomen te verhogen, weg.

Werknemers die tijdelijk werkloos werden omwille van de door de regering uitgevaardigde coronamaatregelen (zoals de sluiting van horeca en andere handelszaken) kregen maar 70 procent van hun loon uitbetaald. Een zware dobber voor veel werknemers die sowieso al geen riante lonen krijgen. “De maandelijkse premie bedroeg maar 50 euro en was dus niet hoog. Maar beter iets dan niets”, zo stelt volksvertegenwoordiger Ellen Samyn. Met de verlenging voor het laatste kwartaal van dit jaar wil de minister deze premie halveren en dus verlagen tot 25 euro per maand. 

“25 euro coronapremie per maand is niets meer dan een beschamende aalmoes”

Het Vlaams Belang diende bij monde van volksvertegenwoordigers Ellen Samyn en Hans Verreyt een amendement in op de wet om dit bedrag van de coronapremie toch terug op 50 euro te brengen. “Tenslotte is de sterke stijging van de energieprijzen en van essentiële voedingswaren zwaar om dragen voor veel mensen met een beperkt inkomen”, zo motiveert Hans Verreyt. De Vivaldipartijen (met inbegrip van de Waalse en Vlaamse socialisten) wilden dit amendement niet steunen, maar opvallend was dat ook PVDA-PTB, de zelfverklaarde partij van de arbeiders, ook tegen de amendementen van het Vlaams Belang stemde.

“Dat de caviaar-socialisten van PS en Vooruit dit niet zouden steunen, was geen verrassing. Dit links clubje is al langer niet meer de partij die de arbeiders vertegenwoordigt. Maar hoe de PVDA haar kiezers nu nog recht in de ogen gaat kijken is nog maar de vraag”, zo besluit Samyn. “Het Vlaams Belang heeft zich alvast de enige partij getoond die werkelijk inzit met het lot van diegene die het moeilijk hebben in onze maatschappij.”