Nieuws
donderdag, 28 okt 2021

Raciale selectie voor filmpje Vlaamse overheid: “legitiem” volgens Jambon

Deze zomer kwam uit dat de Vlaamse overheid voor een spot in het kader van de promotie van haar campagne Vlaamse Veerkracht’ uitdrukkelijk op zoek was naar een Afrikaanse man. De regering kant zich tegen discriminatie, maar discrimineert dus blijkbaar zelf door zelfs raciale criteria naar voor te schuiven bij een zoektocht naar figuranten”, stelt fractievoorzitter Chris Janssens. Hij legde de kwestie voor aan Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) die de merkwaardige rekrutering verdedigde. “Dit is geen discriminatie, want het doel is legitiem”, aldus Jambon. 

De Vlaamse overheid zocht deze zomer figuranten voor reclameclipjes binnen de campagne ‘Vlaamse Veerkracht’. Inzake ‘welzijn’ werd een figurant gezocht voor de rol van kinesist. Die opdracht gaf de regering aan reclamebureau LDV United. Dit bureau vond geschikte stockfoto’s van potentiële figuranten. Maar omdat er zogezegd te weinig diversiteit in de foto’s zat, besloot de Vlaamse regering om “specifieke profielen te selecteren”, waarbij een castingbureau op zoek moest gaan naar een Afrikaanse man die de rol van kinesist moest spelen. Het betrof een zogenaamde edelfigurant, iemand die ‘close-up’ in beeld komt en beter vergoed wordt dan een gewone figurant.

De overheid zegt op te komen tegen discriminatie, maar discrimineert dus zelf

Op basis van de antidiscriminatiewetgeving kunnen burgers bestraft worden met gevangenisstraffen of geldboetes. Indien het een overheidsambtenaar is die discrimineert, kan de straf zelfs oplopen tot 2 jaar gevangenisstraf. Volgens Jambon is een advertentie die enkel open staat voor zwarte Afrikanen echter geen discriminatie, zo liet hij weten aan Janssens.  “Alle Vlamingen moeten zich herkennen in de campagne, ook in het beeldmateriaal. Dit vergt een beeldvorming die divers is”, stelt hij. Hij verwijst daarbij naar de wetgeving die stelt dat er geen sprake is van discriminatie “wanneer het doel legitiem is”. 

Janssens heeft echter wel bezwaren bij deze geforceerde zoektocht naar meer diversiteit. "De regering criminaliseert en sleept werkgevers en verhuurders die verdacht worden van discriminatie voor de rechtbank en legt terwijl zelf raciale criteria op voor overheidsspots", besluit Janssens. "Elk logisch denkend mens ziet toch in dat dit totaal inconsequent is?”