Rampzalige begroting: afwezigheid spreekt boekdelen

Gisteren en vandaag wordt in de Kamer gedebatteerd over de begroting. “Het gaat om een van de belangrijkste werkdocumenten van het jaar, maar toch slaagde de meerderheid er niet in hiervoor voldoende parlementsleden op de been te brengen, en moest de vergadering dus geschorst worden. Een schande”, stelde Kamerlid en begrotingsspecialist Wouter Vermeersch vandaag in het Radio 1-programma De Ochtend. “Het Vlaams Belang kan hiervoor geen enkel begrip opbrengen, noch voor de afwezigheden, noch voor de rampzalige begroting zelf.”
Vermeersch vroeg zich oprecht af of de absoluut problematische toestand van de begroting wel doordringt bij de leden van de meerderheid, waarvan sommigen verkozen om niet in het halfrond, maar in Parijs te vertoeven of zelfs gewoon naar het voetbal te gaan kijken. “Alle indicatoren en instellingen, of het nu het Planbureau is of het Monitoringscomité, vinden de maatregelen van de regering-De Wever ruim onvoldoende. En de Nationale Bank beschrijft de begroting als een kaartenhuisje dat bij de minste schok in elkaar zal storten. Het is alle hens aan dek, maar blijkbaar niét binnen de regering-De Wever.”
“Regering-De Wever is een typisch Belgische regering die alles doorschuift naar de volgende generaties”
Over de extra miljarden voor Defensie benadrukte het Kamerlid dat het Vlaams Belang wel naar twee procent, maar niet naar vijf procent van het BBP wil gaan. “Daar is gewoonweg geen geld voor. En dat viel ook af te leiden uit de debatten van de voorbije uren. Op onze vraag naar de financiering ervan kon geen enkele minister en geen enkel lid van de meerderheid antwoorden.” Geen antwoord is uiteraard ook een antwoord, en voor Vermeersch is de conclusie dan ook duidelijk: “Men schuift de factuur door naar de volgende regering en naar de volgende generaties, en in die zin is de regering-De Wever een typisch Belgische regering.”
Gevraagd naar de wijze waarop het Vlaams Belang de problemen aan zou pakken, was Vermeersch zeer helder. Hij verwees naar de concrete amendementen waarmee de partij gisteren vijf miljard euro op tafel heeft gelegd. Structureel en recurrent. “Anders dan de regering, die dit jaar niet eens naar 1,7 procent gaat, zullen wij allereerst wel aan die 2 procent van het BBP voor Defensie komen”, besloot hij. “We halen het geld uit een aparte sociale zekerheid voor nieuwkomers, en we stellen een korting op de bijdrage voor de Europese Unie voor. Ook zullen we besparen op de asielfactuur, evenals op ontwikkelingssamenwerking en klimaatfinanciering. En laatst maar niet in het minst zullen we ook snijden in de politieke structuren van dit land.”