Persberichten
dinsdag, 27 feb 2024

Rampzalige Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

Foto: iStock. Rampzalige Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

Het Europees Parlement stemde vandaag voor het compromis rond de natuurherstelwet. Desastreus”, volgens Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Het Vlaams Belang verzet zich al vanaf de eerste dag tegen de Europese Green Deal en alle rampzalige wetgeving die eruit voortvloeit. Deze natuurherstelwet is een stikstofakkoord 2.0, compleet onaanvaardbaar voor Vlaanderen.

De wet heeft al een woelig traject achter de rug. Nadat het initiële voorstel sneuvelde in de verschillende commissies van het Europees Parlement, werd het nipt aangenomen tijdens de plenaire zitting in juli 2023. In november werd versneld een voorakkoord bereikt dat nu ter stemming kwam en wederom nipt werd aangenomen. “De stemming over de natuurherstelwet is een radicale stuiptrekking van de Europese Commissie onder Ursula Von Der Leyen, de Europese centrumpartijen en groene liberalen. Ze hebben er werkelijk alles aan gedaan om het voorstel zo lang mogelijk in leven te houden”, bemerkt Vandendriessche.

“Vandaag stemt het Europees Parlement voor nog radicalere maatregelen”

“De klimaatideologie van de Europese elites komt terug in zowat elk voorstel dat ter stemming komt”, aldus Vandendriessche. “Elke keer echter radicaler, ingrijpender en onrealistischer, zoals de natuurherstelwet. Gisteren zakten wederom duizenden boeren af naar Brussel in een noodkreet om een ander beleid, vandaag stemt het Europees Parlement voor nog radicalere maatregelen. Compleet wereldvreemd.”

Het Vlaams Belang hekelt ook de houding van de Europese Volkspartij (EVP). “Typerend zijn de zogenaamde rechtse partijen die vandaag ineens wel met ons tegen stemden”, zegt Vandendriessche. “Jarenlang hebben centrumrechtse partijen als de EVP meegewerkt aan de Green Deal. Enkele maanden voor de verkiezingen proberen ze nog hun kar te draaien. Te weinig en te laat. In 2024 zal er ook met hen electoraal afgerekend worden.”

“In de laatste maanden naar de verkiezingen toe zullen ze nog alles uit de kast halen”, merkt Vandendriessche tot slot op. “De groene klimaatfanatici proberen nu nog zoveel mogelijk klimaatwetgeving erdoor te duwen, aangezien ze in de recentste peilingen hun nipte links-liberale meerderheid reeds kwijt zijn. Maar er waait een nieuwe wind door Europa, in juni is het aan ons!”