Nieuws
maandag, 26 okt 2020

Rechtbank geeft Airbnb gelijk: “Kaakslag voor logiessector met zeer slechte timing”

Het Vlaams Belang is niet tevreden na de recente gerechtelijke uitspraak rond de boetes van de Vlaamse overheid jegens Airbnb. Dit laatste bedrijf weigert de gegevens van haar gebruikers/aanbieders te delen met de overheid zoals de wetgeving dit voorschrijft en andere hotels dienen te doen. Toch werd Airbnb op 7 september vrijgesproken van een boete door de rechter.  “Men geeft hiermee een kaakslag aan de logiessector die reeds door de coronacrisis in de goot ligt.” Het Vlaams Belang eist aangepaste wetgeving.

Het platform Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privéaccommodaties. Ze weigeren echter informatie over de verhuurder en diens panden door te geven aan de inspectiediensten zoals de regelgeving oplegt. De Vlaamse overheid heeft het bedrijf daarom - reeds twee maal – een geldboete opgelegd waarop Airbnb in beroep ging. Op 7 september 2020 besliste de rechtbank desalniettemin in het voordeel van Airbnb en werd de beslissing van Toerisme Vlaanderen te niet gedaan. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder aan minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

Slagmulder (Vlaams Belang): “Voor ons moet iedereen gelijk voor de wet zijn, ook Airbnb”

“Dit is een verkeerd signaal”, zegt Kristof Slagmulder. “Het is niet de bedoeling om de Vlaming die via Airbnb een woning wil verhuren aan toeristen, te bestraffen. Het is wel zo dat deze dan moeten voldoen aan de voorschriften die voor de bestaande traditionele logiessector geldt. Niet alleen om oneerlijke concurrentie aan te pakken, maar ook om de veiligheid van de huurders te garanderen. We weten echter vaak niet of deze Airbnb-logies in orde zijn met hun brandveiligheidsattest, verzekeringen enzoverder. Dit omdat ze niet zijn aangemeld bij Toerisme Vlaanderen zoals dat verplicht is.”

De logies die wel in orde zijn, ondervinden daar concurrentie van. Kleine, echte B&Bs zijn hier vaak het eerste slachtoffer van”, besluit Slagmulder. Airbnb moet als platform zelf een tandje bijsteken om ervoor te zorgen dat de particulieren die van haar platform gebruik maken in orde zijn met alle regels en aangemeld zijn.”

Het beroep tegen de tweede administratieve geldboete loopt momenteel nog. In deze zaak verwacht het kabinet van Demir eind volgend jaar een vonnis.