Nieuws
zaterdag, 06 aug 2022

Rechter bevestigt: Molenbeeks asielcentrum onwettig

“Na protest van de omwonenden en het verdelen van infofolders in de buurt door het Vlaams Belang is de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Cathérine Moureaux (PS) in actie geschoten” stelt Dominiek Lootens-Stael, fractievoorzitter in het Brussels Parlement voor de partij. “De rechter heeft nu terecht bevestigd dat de vergunningen van Fedasil voor een asielcentrum in voormalig rusthuis Sebrechts niet in orde zijn. Indien men consequent handelt, dringt een snelle sluiting zich op!”

Begin april raakte bekend dat een voormalig rusthuis op de Molenbeekse François Sebrechtslaan al ruim een maand dienst deed als opvangcentrum voor asielzoekers. Deze straat is gelegen in een residentiële wijk op de grens tussen Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem. Hoewel aangekondigd was dat Home Sebrechts zou dienen voor de tijdelijke opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen, bleek Fedasil het te gebruiken als een klassiek asielcentrum. Toen dit aan het licht kwam, is de buurt in actie gekomen.

“Het is onder druk van deze buurtactie, die uiteraard op onze steun kon rekenen, dat Molenbeeks burgemeester Moureaux de nodige stappen heeft gezet en vaststellingen heeft laten doen”, zegt Lootens-Stael. “Zij stapte hierna naar de rechter die bevestigde dat de omvorming van het voormalige rusthuis tot asielcentrum administratief niet in orde is.”

“PS speelt dubbelzinnige rol over dit asielcentrum”

Lootens-Stael reageerde verheugd op deze rechterlijke uitspraak. “We zijn blij met deze beslissing omdat een dergelijk asielcentrum in die buurt gewoon niet kan. De stedenbouwkundige regels gelden voor iedereen en dus ook voor Fedasil.”

Het Vlaams Belang wijst wel op de dubbelzinnige rol die de plaatselijke PS-burgemeester in heel de zaak speelt. “Moureaux behoort tot een partij die het opengrenzenbeleid steeds heeft gepromoot en die absoluut niet bereid is om de instroom van economische vluchtelingen die misbruik willen maken van het al te vrijgevige asielstatuut in dit land te beperken”, benadrukt Lootens-Stael.

“Het blijft overigens uitkijken of men toch niet nog de nodige vergunningen forceert via één of andere kunstgreep”,aldus Lootens-Stael. “Ik heb daarover eerder de bevoegde staatssecretaris voor Stedenbouw, Pascal Smet(One.brussels-Vooruit) ondervraagd, maar die wil hier amper iets over lossen. Ik blijf de zaak in elk geval van nabij opvolgen!”