Nieuws
donderdag, 26 okt 2023

Recordaantal faillissementen, maar Vivaldi kijkt weg

Foto: iStock. Recordaantal faillissementen, maar Vivaldi kijkt weg

Het land wordt geconfronteerd met een ongeziene golf aan faillissementen. Daarom peilde Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel bij minister van Economie Piere-Yves Dermagne (PS) nog maar eens naar de structurele maatregelen die de federale regering wil nemen om de economische groei te versterken. “Al drie jaar uiten we tevergeefs onze bezorgdheid hierover”, aldus Van Lommel. “En ook deze keer blijkt Vivaldi nog steeds de ogen te sluiten voor de onrustwekkende toestand. Op die manier maakt men het alleen maar erger.”

Niet alleen bouwbedrijven of horecaondernemers moeten vandaag noodgedwongen de boeken neerleggen, ook de industrie kampt met moeilijkheden. Er wordt ver onder de capaciteit geproduceerd omdat de export afneemt. Ten opzichte van de andere Europese landen is de industriële productie het sterkst afgenomen in België. Het ondernemersvertrouwen is gezakt tot het vriespunt. “Zowat alle indicatoren kleuren bloedrood, terwijl de orderboeken leeg geraken en de economische vraag blijft verzwakken”, aldus Van Lommel. “Zelfs banken worden kritischer om hun leningen aan bedrijven toe te kennen, ook al pakken ze vandaag woekermarges op de rente.”

“Vivaldi heeft drie jaar lang niets ondernomen om economie te versterken”

“Wanneer onze economie in het hart wordt geraakt, heeft dat ook een groot effect op de werkgelegenheid en de koopkracht”, gaat Van Lommel verder. “Dat is iets waar Dermagne als socialist toch niet blind voor zou mogen zijn. Maar op mijn vraag naar structurele maatregelen had hij weer eens geen antwoord. Hij blijft hij er gemakkelijkheidshalve vanuit gaan dat er werk genoeg is en hij als dusdanig weinig actie hoeft te ondernemen.”

“Terwijl Vivaldi wegkijkt, gaan steeds meer ondernemingen failliet. Op die manier dreigen veel mensen hun job kwijt te raken”, voorspelt Van Lommel. “De regering heeft drie jaar lang niets ondernomen om onze economie te versterken en ons te wapenen tegen moeilijke tijden. En er is ook niets gedaan om het ondernemersvertrouwen op te krikken. Het is de hardwerkende Vlaming die zal opdraaien voor dit stuurloos beleid.”