Nieuws
vrijdag, 19 jan 2018

Recordaantal landgenoten leeft in armoede

Terwijl vanop de regeringsstoelen economisch tromgeroffel weerklinkt leeft 1 op 7 landgenoten in armoede. Meer dan 1 op 20 mensen heeft niet genoeg geld om zijn huis te verwarmen en 1 op 8 kan omwille van geldproblemen niet naar de dokter of tandarts. Zelfs basisbehoeften als eten blijken voor steeds meer mensen ontoereikend.

Zo  blijkt uit cijfers van de Belgische federatie van voedselbanken dat vorig jaar een recordaantal van 157.151 mensen aanklopte voor een voedselpakket. Waar er het voorbije decennium jaarlijks een paar duizenden extra een beroep deden op de Voedselbanken, waren dat er ten opzichte van 2016 plots bijna 14.000 meer. “Ongezien en uiterst alarmerend”, aldus de woordvoerder van de voedselbanken. De vaak gehoorde stelling dat het vooral om gekleurde armoede klopt niet. Ook senioren met een klein pensioen en alleenstaande ouders worden steeds vaker getroffen, zo blijkt.

“Waar is de rechtvaardigheid wanneer mensen die hun hele leven hebben gewerkt zelfs de meest primaire behoeften niet meer kunnen betalen?”, vraagt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zich af. Tegenover de hoogste belastingen staan in dit land de laagste pensioenen. Ook in het kader van de toenemende immigratie stelt Van Grieken de rechtvaardigheidsvraag: “Wat is er sociaal of rechtvaardig aan een overheid die de hele planeet opvangt en huisvesting biedt, maar haar eigen volk letterlijk in de armoede stort?