Nieuws
vrijdag, 11 nov 2022

’Red Zwarte Piet’: Barbara Pas en Filip Brusselmans stellen nieuw kinderboek voor in Sint-Niklaas

-Red Zwarte Piet!’ Dat was de ondubbelzinnige boodschap van VBJ-voorzitter Filip Brusselmans en Kamerfractieleider Barbara Pas vrijdagvoormiddag in Sint-Niklaas. Ze stelden er een gelijknamig kinderboek voor: “Omdat het moet”, zei Pas. “Verhalen met de enige echte Zwarte Piet zijn (nog) niet illegaal, maar Amazon en Bol.com hebben ze wel al verbannen van hun dominante platformen. Daarom brengen we nu dit boek uit: zodat deze mooie traditie verder kan leven. En het is ook gewoon een fijn kinderboek: met 11 leuke verhalen over de soms strenge Sint en de immer guitige Zwarte Piet.”

Uitgeverij Egmont heeft een nieuw boek uit. In ‘Red Zwarte Piet’ staan maar liefst 11 meeslepende verhaaltjes met allerlei avonturen van de Sint en vooral Zwarte Piet. Vrijdagvoormiddag werd in The View in Sint-Niklaas op de Grote Markt voorgesteld door lokaal kopstuk en VBJ-voorzitter Filip Brusselmans en Kamervoorzitter Barbara Pas - tevens de zus van cartoonist Fré, die de illustraties van het boek verzorgde.

We laten onze cultuur niet uitwissen: Zwarte Piet moet blijven

“We laten onze cultuur niet uitwissen”, liet Brusselmans duidelijk weten. “Sinterklaas en Zwarte Piet zijn één van onze mooiste tradities en hebben al miljoenen kinderen gelukkig gemaakt, dat beseffen we hier in ‘Sint-Niklaas’ maar al te goed. Maar omwille van enkele linkse zuurpieten zouden we hiermee nu moeten stoppen? Wij zeggen hierop duidelijk ‘nee’! Handen af van onze tradities. We willen de mooie en goeie dingen meegeven aan onze jeugd die wij meekregen en Zwarte Piet hoort daar zeker bij.”

Daar sloot Barbara Pas zich bij aan, die de connectie maakte met censuur via sociale media. “Zwarte Piet mag dan door zowel Big Tech-multinationals als door radicaal-links verguisd worden, hij en Sinterklaas blijven van ons: Wij laten hen niet vallen”, zo klonk het bij Pas vastberaden. “Met slavernij of racisme heeft Zwarte Piet dan ook niks te maken. Dat is historisch volledig misplaatst. Maar als mama kan ik ook vertellen dat ‘Red Zwarte Piet’ ook gewoon een leuk boek is, met toffe verhaaltjes om aan je kinderen voor te lezen of hen zelf te laten lezen.”

‘Red Zwarte Piet’ kost 10 euro en is beschikbaar via Uitgeverij Egmont of de webwinkel van het Vlaams Belang. ISBN: 9789078898597.