Regering-De Wever moet Syriërs en Afghanen terugsturen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Dobrindt (CSU) start binnenkort rechtstreekse gesprekken met de Taliban over de terugkeer van Afghaanse criminelen. En Oostenrijk stuurt als eerste Europees land een Syrische crimineel rechtstreeks terug naar Syrië na de val van Assad. “Maar hier blijft minister van Asiel en Migratie Anneleen Van Bossuyt (N-VA) zweven in uitstelgedrag”, zegt Kamerlid Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang). “Vorige week verklaarde ze nog dat 'verschillende pistes in onderzoek zijn', goed beseffend dat ze met datzelfde antwoord al een half jaar lang de hete aardappel doorschuift.”
“Wat een verschil in daadkracht”, merkt Van Belleghem op. “Terwijl andere landen de daad bij het woord voegen en open communiceren over de te bewandelen strategie, blijft de N-VA steken in een eindeloze studie van 'pistes'. Gaan ze een streng migratiebeleid onderzoeken of het eindelijk effectief voeren?”
Het contrast met andere landen is opvallend. De nieuwe Duitse regering volgt sinds kort een restrictievere lijn op het vlak van migratie, zowel in eigen land als op EU-niveau. Oostenrijk bewijst als eerste land dat terugkeer naar Syrië mogelijk is, wat een belangrijk precedent schept voor heel Europa. “De problemen met onder andere Afghaanse vluchtelingen in ons land zouden de minister extra waakzaam moeten maken voor de buitenlandse precedenten”, aldus Van Belleghem. Het Kamerlid verwijst hierbij naar de recente steekpartij in Lommel, waar het opnieuw een bende Afghanen betrof. “Het gaat om politieke wil. De N-VA verschuilt zich achter onderzoek en complexiteit, terwijl andere landen gewoon doen wat nodig is. Dit bewijst opnieuw dat de N-VA zich wel profileert als streng en rechtvaardig, maar in de praktijk vooral laks en afwachtend is."
“Bij de N-VA kunnen ze wel streng zijn in hun taalgebruik, maar niet in hun handelen”
De minister gaf toe dat het aantal verzoeken door Afghanen bij ons in stijgende lijn zit en iedere maand zo’n 30 procent hoger ligt vergeleken met diezelfde maand vorig jaar. Zo dienden in de eerste vijf maanden van 2024 welgeteld 1.341 Afghanen een asielverzoek in. In 2025 zijn dat er al 1.741 tot op heden. In totaal zijn er sinds januari ook een luttele 4 Afghaanse asielzoekers vrijwillig teruggekeerd naar hun herkomstland.
Het Vlaams Belang dringt aan op een onmiddellijke beleidswijziging, naar Duits en Oostenrijks voorbeeld. “Met regering-De Wever is geen pioniersrol in Europa weggelegd wat een streng migratiebeleid betreft, zoveel is duidelijk. Maar dan kan men op zijn minst volgen waar andere landen de weg vrijmaken: directe gesprekken opstarten met Afghanistan, en Syrische criminelen terugsturen naar hun herkomstland”, onderstreept het Kamerlid.
“Anders bewijst de N-VA andermaal dat ze wel streng kunnen zijn in hun taalgebruik, maar niet in hun handelen”, besluit Van Belleghem. “Bij het Vlaams Belang weten de mensen wat ze krijgen. Wij zijn de enige partij die zegt wat ze doet en doet wat ze zegt.”