Nieuws
vrijdag, 06 jun 2025

Regering weigert zekerheid voor meewerkende echtgenoten

Deze week werd tijdens de bespreking van de Programmawet het Vlaams Belang-amendement weggestemd om alle meewerkende echtgenoten die gewerkt hebben in het zogenaamde maxi-statuut, toegang te geven tot het minimumpensioen. “De huidige regeling sluit een groep mensen uit, enkel en alleen op basis van hun geboortedatum en aansluiting bij het maxi-statuut”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Dit is onrechtvaardig. Wij willen deze vergeten groep, van grotendeels vrouwen en voornamelijk werkzaam geweest in landbouwbedrijven, ook toegang geven tot het minimumpensioen. Het is diep triest dat er niet verder kan gekeken worden dan het cordon sanitaire en ons amendement zonder pardon werd weggestemd, ook door CD&V die zogenaamd opkomt voor de belangen van de landbouwers.”  

Meewerkende echtgenoten zorgen door betaling van eigen sociale bijdragen voor eigen sociale rechten zoals pensioen en ziekteverzekering. Hierbij bestaat een onderscheid tussen een mini- en een maxi-statuut. Via het mini-statuut bekomt men enkel uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid. Het overgrote deel van de meewerkende echtgenoten is echter aangesloten in het maxi-statuut. Zij genieten dezelfde sociale bescherming als zelfstandigen in hoofdberoep. Voor meewerkende echtgenoten biedt het maxi-statuut een volwaardig sociaal statuut. Ze genieten onder andere van een ziekte- en invaliditeitsverzekering, gezinsbijslag en hier geldt pensioenopbouw.

“Voor N-VA zijn postjes blijkbaar belangrijker dan onze meewerkende echtgenoten”

Door de regeling die de vorige regering invoerde in 2022 vallen een aantal meewerkende echtgenoten die gewerkt hebben in het maxi-statuut uit de boot voor het minimumpensioen. “Er worden voorwaarden opgelegd, zoals geboortejaar en datum van aansluiting bij het maxi-statuut”, aldus Samyn. “Dat is fundamenteel onrechtvaardig.” 

Samyn benadrukt tot slot ook de communautaire problematiek die in de huidige onrechtvaardige regeling vervat zit. “Bijna zeven op tien van de meewerkende echtgenoten zijn gedomicilieerd in Vlaanderen. Slechts drie op tien in Brussel en Wallonië samen”, besluit ze. “Zélfs met de N-VA in de regering komt het niet tot een communautaire rechtzetting, voor N-VA zijn postjes blijkbaar belangrijker dan onze meewerkende echtgenoten.”