Nieuws
vrijdag, 24 mrt 2023

Regeringen moeten veiligheid openbaar vervoer ernstig nemen

Gisteren brak er in Limburg een spontane staking uit bij de buschauffeurs van De Lijn na een zwaar geval van agressie. Deze actie is intussen uitgebreid tot Mechelen, Leuven en Brussel. “De regeringen in dit land moeten dit signaal ernstig nemen”, zeggen Vlaams Belang-parlementsleden Frank Troosters en Wim Verheyden. “Ons openbaar vervoer moet veilig zijn, zowel voor de reizigers als voor het personeel. Dit kan enkel afgedwongen worden met een krachtig lik-op-stukbeleid.”

In Limburg is er gisteren bij de chauffeurs van vervoersmaatschappij de Lijn een spontane staking uitgebroken na een zwaar geval van agressie. Een buschauffeur kreeg in Genk van twee mannen enkele rake klappen nadat hij één van hen had aangesproken omdat die op de bus aan het vapen was. De chauffeur moest hierop met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Volgens de chauffeurs van De Lijn is dit voorval geen alleenstaand feit en zij beslisten daarom om het werk neer te leggen om de toename van zowel het fysieke als het verbale geweld op het openbaar vervoer aan te klagen en te eisen voor betere bescherming voor de chauffeurs. De buschauffeurs laten het hier niet bij en de stakingsactie is uitgebreid tot Mechelen, Leuven en Brussel.

“Ons openbaar vervoer moet gewoon veilig zijn, zowel voor de reizigers als voor het personeel”

“Dat de staking zich intussen uitgebreid heeft, toont aan dat het de buschauffeurs menens is”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “De regeringen in dit land moeten dit signaal dan ook ernstig nemen. Een agressieprobleem proberen oplossen met enkel een hoffelijkheidscampagne is ronduit naïef.”

Het Vlaams Belang vindt dat de mobiliteitsministers zowel op Vlaams als federaal niveau de veiligheid op het openbaar vervoer ernstig moet nemen. “Ons openbaar vervoer moet gewoon veilig zijn, zowel voor de reizigers als voor het personeel en dit kan enkel afgedwongen worden met een krachtig lik-op-stukbeleid”, zegt federaal parlementslid Frank Troosters. “Hiervoor pleiten wij onder andere voor snelrecht, een tijdelijk of definitief toegangsverbod voor personen die zich ernstig misdragen en een consequente gerechtelijke recuperatie van de kosten voor vandalisme en arbeidsongeschiktheid van chauffeurs. Daarnaast moet er ook een aparte bus-tram- en metrobrigade van de politie komen die als focus heeft veilig houden van openbaar vervoer met meer controle op zwartrijden en kordatere handhaving.”