Nieuws
woensdag, 19 jul 2023

Regulering tegen politiek activisme van banken nodig

Foto: iStock. Regulering tegen politiek activisme van banken nodig

De voormalig UKIP-leider Nigel Farage zag deze maand zijn bankrekening bij de private bank Coutts gesloten worden. De bank zou de Britse politicus als racistisch en xenofobisch beschouwen. “Dit is een gevaarlijk precedent”, zegt Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Tom Vandendriessche. “De toegang tot bankieren en het hebben van een bankrekening moet een universeel recht zijn. Banken die klanten weigeren omwille van politieke redenen zijn activistisch en gevaarlijk.

Oorspronkelijk stelde Coutts-bank dat de rekening werd gesloten wegens een gebrek aan fondsen. Maar volgens Nigel Farage bestaat er een rapport tegen hem dat hem uitsluit op grond van “persoonlijke en politieke redenen”. In dat rapport worden zijn meningen rond Brexit, zijn vriendschap met tennisster Novak Djokovic en zijn ‘racistische en xenofobe’ meningen vermeld. “Iemands politieke overtuiging zou nooit mogen meespelen bij het verlenen van een bankrekening”, aldus Vandendriessche. “Dit is strafbare discriminatie.”

“Moeten rechtse burgers gaan vrezen dat hun rekeningen bevroren gaan worden?”

Volgens de minuten van de meeting van Coutts omtrent Farage besliste de bank dat de politicus als cliënt hebben niet langer zou stroken met de positie van de bank als inclusieve organisatie. Farage was bijna 10 jaar klant van de bank. Coutts voegde er aan toe: “Dit is geen politieke beslissing, maar een beslissing rond inclusiviteit en doelstellingen.”

Volgens het Vlaams Belang moet dit soort van banken onmiddellijk beteugeld worden. “Het is ondenkbaar dat een aantal totalitaire bankiers de breedte van het publieke debat gaan bepalen”, besluit Vandendriessche. “Moeten rechtse burgers nu vrezen dat hun bankrekening zal bevroren worden? Een verbod op deze praktijken moet sterker worden uitgewerkt, inclusief een regelgevend kader voor banken die zichzelf arbiters van de waarheid achtten.”