Nieuws
donderdag, 17 feb 2022

Rekening blokkeren wegens ontbreken toegankelijke informatie: "absurd"

Een boze ondernemer heeft in het Vlaams-Brabantse Asse het ING-bankfiliaal geblokkeerd uit protest tegen het blokkeren van zijn rekening door de bank wegens het ontbreken van voor iedereen toegankelijke informatie. De zelfstandige ondernemer uit Ternat is lang niet de enige die zijn professionele zichtrekeningen geblokkeerd ziet door de bank. Nochtans is het blokkeren van rekeningen van zelfstandigen een bijzonder drastische maatregel, zeker voor startende ondernemingen”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Het gaat hierbij om een bijzonder disproportionele maatregel voor wat vaak niet meer dan een administratieve vergetelheid is.”

Banken blokkeren soms de rekening van hun klanten wanneer bepaalde informatie zoals de ‘KYC’-inlichtingen ontbreken. Bij deze ‘Know Your Customer’-inlichtingen vraagt de bank de nodige informatie op over de identiteit van de rekeninghouder, met als doel criminelen en terroristen te kunnen aanpakken.

“Maar iedere zelfstandige geeft al deze informatie reeds door via de verplichte UBO-registratie: een register waar alle ‘Ultimate Beneficial Owners’ of ‘uiteindelijk begunstigden’ van een vennootschap of andere juridische entiteit in geregistreerd staan”, aldus Vermeersch. “Banken zijn door de wetgever gemachtigd om in het kader van hun cliëntenonderzoek toegang te verkrijgen tot de informatie in het UBO-register. Het is absurd dat ondernemingen twee maal dezelfde, publiek toegankelijke informatie moeten verstrekken. En het is nog absurder dat banken de professionele rekeningen van zelfstandigen en ondernemers blokkeren wegens het ontbreken van diezelfde informatie waartoe de banken zelf op ieder ogenblik toegang hebben.”

Het Vlaams Belang vraagt dan ook dat minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) in overleg zou treden met de banksector, teneinde dit absurde probleem spoedig aan te pakken.