Nieuws
woensdag, 16 mrt 2022

Rellen in asielcentrum: “Mahdi moet woord houden”

Het Vlaams Belang verbaast zich geenszins over de rellen die zich gisteren voordeden in een asielcentrum in Langemark-Poelkapelle. “Dit is lang geen alleenstaand geval”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove. “En telkens wanneer er zich in asielcentra dergelijke feiten voordoen horen we vervolgens het riedeltje dat zulk wangedrag niet onbestraft zal blijvenStaatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) moet eindelijk een keer woord houden.”

Er waren meer dan dertig politiemensen nodig om een einde te maken aan de massale vechtpartij waarbij vooral Afghanen en Palestijnen betrokken waren. “Gewelddadige incidenten die door bewoners veroorzaakt worden zijn in asielcentra schering en inslag”, aldus Van Langenhove. “Uitcijfers die ik eerder bij Mahdi opvroeg bleek dat er in 2017 554 feiten waren, in 2018 613, in 2019 798 en in 2020, tot enkel de meimaand, 441. Het gaat duidelijk crescendo. In het bewuste centrum in Langemark-Poelkapelle waren er in 2020 13 gewelddadige incidenten.”

“Indien men tegen geweld in een asielcentrum laks blijft optreden zullen zeker nog onschuldige slachtoffers vallen”

“Het is duidelijk dat de bestraffingen van de geweldplegers in de centra veel te licht zijn”, vervolgt Van Langenhove. “Blijkbaar was de reden voor het geweld jaloezie wegens het speciaal statuut dat mensen uit Oekraïne momenteel te beurt valt. Maar om het even welke de onzinnige oorzaak van de rellen was, wie zich misdraagt en aldus misbruik maakt van onze gastvrijheid heeft wat het Vlaams Belang betreft zelf zijn recht op opvang verbeurd verklaard. Die personen moeten zonder pardon zo snel mogelijk uitgezet worden.”

“En het blijft blijkbaar niet bij rellen. In een vluchtelingencentrum in Düsseldorf werd ondertussen een jonge Oekraïense vrouw verkracht door een Irakees en een Nigeriaan”, merkt Van Langenhove tot slot op. “Mahdi pleit vandaag wel voor nultolerantie, maar waar wacht hij eigenlijk nog op om met concrete, strengere maatregelen te komen? Als hij dat werkelijk doet en voor een uitzonderlijke keer eens de daad bij het woord voegt kan hij alvast op onze steun vanuit de oppositie rekenen.”