Nieuws
vrijdag, 30 jun 2023

Rellen in Parijs breiden uit naar Brussel

De rellen in Parijs naar aanleiding van de dood van de 17-jarige Nahel breiden uit naar ons land. Allochtone jongeren staken gisteren auto’s in brand in Brussel. Verschillende personen werden aangehouden en het bus- en tramverkeer werd stilgelegd. “Dit is ronduit weerzinwekkend”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “De situatie in Frankrijk wordt als excuus gebruikt, maar in werkelijkheid zien we alweer het falen van de multiculturele samenleving.”

De rellen vonden voornamelijk plaats rond de Anneesenswijk in Brussel en aan het Zuidstation. Allochtone jongeren pookten elkaar op sociale media op om op straat te komen. De aanleiding is de dood van een 17-jarige in Parijs. De jongen werd dodelijk geraakt door een politiekogel toen hij weigerde te stoppen voor verkeerscontrole. Sindsdien staan verschillen banlieus in de Franse hoofdstad in lichterlaaie.

“Het is gewoon wachten tot het volgende incident”

“Keer op keer zien we hetzelfde gebeuren”, zegt Van Grieken. “Geweld, brandstichting en rellen. We hebben net zoals in Parijs bepaalde wijken in onze hoofdstad niet meer onder controle. Het zijn gebieden waar onze samenleving is weggetrokken door de massa-immigratie en de overheid amper nog controle heeft. Wat moet er nog gebeuren vooraleer iedereen inziet dat de multiculturele samenleving mislukt is?” De politie kon uiteindelijk 64 relschoppers oppakken en moest ook het waterkanon inzetten. Later op de avond keerde de rust weer terug. 

Het Vlaams Belang eist dat er hard wordt opgetreden tegen relschoppende jongeren. “Wie denkt keet te kunnen schoppen omdat er op televisie rellen in een buurland te zien zijn, is bij ons aan het verkeerde adres”, zegt de voorzitter. “Maar ik betwijfel of de federale en Brusselse regering het lef zullen hebben om de relschoppers echt aan te pakken. Ze hebben het probleem namelijk mee veroorzaakt. Het is gewoon wachten tot het volgende incident. Echte verandering kan enkel met het Vlaams Belang aan het stuur gegarandeerd worden.”