Nieuws
zondag, 02 jan 2022

"Rellen tijdens oudejaarsnacht vormen een landelijk probleem”

Het Vlaams Belang eist dat zoveel mogelijk daders van geweldpleging, brandstichting en vandalisme tijdens oudejaarsnacht deze keer effectief opgespoord en opgepakt worden. “Enkel een kordate en strenge bestraffing is hier op zijn plaats”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Het gaat niet meer alleen om een fenomeen uit de grootsteden, waar de situatie uiteraard heel erg is. Het deinde dit jaar uit tot de kust en de Ardennen, wat alleen de noodzaak van een grondige aanpak aantoont.
 
In Ans, in de provincie Luik, raakten politiemensen gewond toen een gemaskerde bende van zogenaamde jongeren hen aanviel met vuurwerk, straatstenen en ijzeren staven”, aldus Depoortere. “En aan de andere kant van dit land, in Koksijde, waren er ernstige incidenten met als jongeren omschreven geboefte uit Brussel en Leuven. En dan heb ik het nog niet eens over de Kempische gemeente Hoogstraten, waar vuurwerk door hetzelfde soort ‘jongeren’ werd ingezet als levensgevaarlijk wapen om zomaar groepen mensen gericht mee te beschieten.”
 
“Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) moet eindelijk eens gaan beseffen dat twitterberichtjes niet volstaan om een einde te maken aan wat ondertussen op oudejaarsnacht in dit land al een uiterst kwalijke traditie is geworden”, besluit Depoortere. “Zonder adequate en strenge aanpak, zonder zerotolerantie en gerichte politiecontroles en zonder snelrecht en gepaste bestraffingen door Justitie, zullen het geweld en het vandalisme niet alleen blijven voortduren, het zal er in heel het land ook erger op worden.”